GezondheidPraktisch

Zorgverzekering in 2018: wordt de pil vergoed?

Mamasopinternet1628 x bekeken
anticonceptie

De anticonceptiepil is een van de populairste voorbehoedsmiddelen. Je kunt de pil meeverzekeren bij je zorgverzekering, maar dat is niet altijd een verstandige keuze. Hoe zit dat precies? Independer legt dit graag uit.

Vergoeding basisverzekering voor verzekerden tot 21 jaar

Tot je 21ste wordt de pil nog vergoed uit de basisverzekering. Wel valt de pil onder het verplicht eigen risico. Het verplicht eigen risico geldt voor verzekerden vanaf 18 jaar en is, ook in 2018, 385 euro. Als je voor de rest geen zorgkosten maakt en 18 , 19 of 20 jaar bent, betaal je de pil dus eigenlijk zelf.

Aanvullende verzekering: weegt vergoeding op tegen extra premie?

Vanaf je 21ste kun je de pil vergoed krijgen via een aanvullende verzekering. Klinkt aantrekkelijk, maar dat is niet altijd het geval. Want zo’n aanvullende verzekering kost je al snel 10 euro per maand extra. Terwijl de pil op jaarbasis niet meer dan 40 euro kost. Je hoeft geen rekenwonder te zijn om te begrijpen dat je dan meer dan 100 euro premie betaalt om maximaal 40 euro vergoed te krijgen. De pil zelf betalen is dus voordeliger. Iets om bij het vergelijken van zorgverzekeringen rekening mee te houden. Dit voorbeeld geldt overigens niet alleen voor de pil, maar ook voor bijvoorbeeld een bril of lenzen en een tandartsverzekering.

Heb je sowieso een uitgebreide, aanvullende verzekering? Bijvoorbeeld omdat je regelmatig naar de fysiotherapeut moet? Dan is de kans groot dat daar ook een vergoeding van de pil bij zit. In zo’n situatie is het natuurlijk mooi meegenomen. Of je aanvullende verzekering de kosten van de pil of van een ander anticonceptmiddel vergoedt, kun je bekijken in het vergoedingsoverzicht van Independer.

 

mm
Mamasopinternet.nl is het moederblog met leuke shoptips, handige DIY en regelmatig winacties.

Reageer