KidsTuinUncategorizedVakantie & Uitjes

Spelen met water: 10 leuke spelletjes met water

Judith2 comments10857 x bekeken

Wanneer in de zomer het zonnetje schijnt, kan het van het ene op het andere moment ineens erg warm worden. Veel kinderen zullen dan vragen of ze naar het zwembad mogen, in plaats van maar steeds achter de computer te hangen. Helaas is dat voor jou en voor je portemonnee wat minder voordelig. Tenslotte ga je meestal mee naar het zwembad, want je laat ze niet zomaar gaan zonder toezicht. En een zwembad is vaak nog best prijzig, zeker als je er regelmatig heen gaat. Gelukkig zijn er ook genoeg opties voor kinderen om af te koelen zonder dat ze naar het zwembad hoeven. Kinderen kunnen bijvoorbeeld ook prima afkoelen door te spelen met water. Om jou te helpen aan leuke ideeën, hebben we hier een verzameling aangelegd van 10 leuke spelletjes met water.

Waterballonnen

1. Waterballonnen gooien

Van het spelen met water is het vullen van waterballonnen wel de meest simpele en doeltreffende manier om je kinderen te laten afkoelen. Of je dit nu doet in de vorm van een waterballonnen-gevecht of dat je een rustig spelletje doet ermee: waterballonnen zijn spannend om mee te spelen en als een ballon knapt heb je meteen lekkere verkoeling.

2. Watermarathon

Ben je met een groter groepje kinderen, dan is dit één van de leukste waterspelletjes voor buiten. Voor de watermarathon deel je de kinderen op in teams, waarbij elk team twee emmers heeft. De ene emmer komt aan de ene kant van een veldje te staan, de andere wordt vol water aan de andere kant gezet. De kinderen krijgen elk een plastic bekertje. Om en om klemmen de kinderen het bekertje tussen hun tanden. Ze moeten zonder hun handen te gebruiken het bekertje vullen bij de volle emmer en leeggieten in de lege emmer. Het team dat de lege emmer als eerste ver genoeg heeft gevuld, wint het spel.

3. Autootjesrace

Om te spelen met water, hoeven kinderen helemaal niet zelf nat te worden – al is het natuurlijk wel een risico dat je loopt met spelletjes met water. De autootjesrace is een simpel waterspelletje voor buiten waarbij elk kind een klein speelgoedautootje en een waterpistool krijgt. De kinderen proberen hun autootje aan te drijven door er water tegenaan te spuiten. Het kind dat de auto als eerste over de eindstreep weet te krijgen, wint het spel.

4. Flessenvoetbal

Deze variant op paaltjesvoetbal is erg leuk om te spelen met water. Elk kind krijgt een colafles gevuld met water, die hij / zij bij zich neerzet. Vervolgens proberen ze met een voetbal elkaars flessen om te gooien. Als een fles valt, loopt er natuurlijk water uit. Het kind moet eerst de bal terughalen en dan snel zijn fles weer overeind zetten. Is de fles leeg, dan heeft dat kind verloren. Degene die aan het eind van het spel het meeste water overheeft in zijn fles, wint het spel.

5. Sponstikkertje

Natuurlijk kent iedereen het spelletje ‘tikkertje’ wel. Je kunt hier eenvoudig een waterspelletje voor buiten van maken, door de tikker een natte spons te geven. Hij moet met de natte spons andere kinderen tikken. Je kunt ook kiezen voor een variant waarbij de spons telkens wordt doorgegeven aan het getikte kind. Gegarandeerd speel- en spetterplezier!

6. T-shirt race

Bij dit spelletje verdeel je de kinderen weer in twee of meer teams. Elk team krijgt een emmer vol water, met een t-shirt erin. Aan de andere kant van het speelveldje zet je een lege emmer voor elk team. De kinderen moeten zo snel mogelijk met het shirt naar de lege emmer lopen, hem daar leegknijpen en hem weer terugbrengen. Zo moeten ze zoveel mogelijk water overbrengen in de lege emmer.

7. Waterpinata

Dit is een leuke variant op de ‘gewone’ pinata, die goed past tussen de leukste spelletjes met water. Je vult een vuilniszak met water en hangt deze met een stevig touw vast op hoogte (bijvoorbeeld aan een boomtak). Vervolgens moeten de kinderen om beurten met een stok tegen de zak slaan. Uiteindelijk zal de zak scheuren, waardoor het kind kletsnat wordt!

8. Waterzak

Dit waterspelletje voor buiten wordt gespeeld met twee of meer teams. Aan de uiteinden van het veld wordt een emmer vol water neergezet. In het midden van het veld wordt een jutezak vol zand neergezet (voor de vieze variant) of een linnen tas met een paar oude shirts die kletsnat zijn gemaakt. Het team dat de zak als eerste in hun emmer weet te krijgen, wint het spel.

9. Waterestafette

Heb je een flinke tuin, dan hebben je kinderen genoeg ruimte om te spelen met water. Zo kunnen ze een leuke waterestafette lopen, waarbij jij opdrachten verzint. Elk kind krijgt aan het begin van het ‘parcours’ een bekertje water en moet zorgen er zoveel mogelijk water in het bekertje zit bij aankomst. Tussendoor moeten ze opdrachten doen, zoals slalommen, over dingen heen klimmen of extra spullen meenemen.

10. Snoephappen

Het is een bekende klassieker bij de spelletjes met water: het snoephappen. Ideaal om buiten te doen als het warm is. Leg wat snoepjes (bijvoorbeeld toffees) in een teiltje water en laat de kinderen om en om proberen een snoepje op te happen. Gebruik hiervoor bij voorkeur snoepjes met een papiertje en liever geen chocolade of zachte snoepjes.

Spelen met water kan op nog veel meer manieren. Toch hopen we dat je met deze 10 waterspelletjes voor buiten voorlopig genoeg inspiratie hebt voor de warme dagen. Het scheelt jou een trip naar het zwembad, het is gratis en de kinderen vermaken zich prima! Ideaal toch?

 

 

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

2 Comments

  1. Ik ben enigs kind als het warm is wil ik met water spelen maar alle speeltjes met water is voor 2 of meer personen weet je ook een water spel voor1 persoon

    1. Dan is meestal een watertafel of buitenzwembadje een goede optie. Er zijn niet echt spellen die je dan kunt doen voor zover ik weet. Hoewel je altijd met waterballonnen kunt gooien oid.

Reageer