DIYPraktischTuin

Tijd om de tuin winterklaar te maken!

Judith1365 x bekeken

Je hoort vaak in het najaar dat de tuin ‘winterklaar’ moet worden gemaakt. Maar wat bedoelen we daar eigenlijk mee? En hoe kun je het handigst en snelst de tuin winterklaar maken? Dit zijn handige tips waarmee jouw tuin de hele herfst en winter keurig netjes blijft!

1. Maak de bestrating schoon

De bestrating van de tuin wordt in de winter snel vies. Er groeit bijvoorbeeld mos op, waardoor het glad wordt. Daarom is het belangrijk dat je laat in de herfst nog een laatste keer de bestrating schoonmaakt. Je kunt de stenen borstelen of je kunt schoonmaakazijn gebruiken. Er zijn ook speciale middeltjes voor om de stenen schoon te krijgen. Als de bestrating schoon is, veeg je er een paar handenvol grof wit zand overheen. Daardoor wordt het terras of pad wat ruwer, waardoor het ook in de winter veiliger is.

2. Maak het gazon netjes

Maai het gazon nog een laatste keer in de late herfst. Steek dan alle kantjes netjes af met een scherpe spade. Daarmee maak je het gazon een stuk netter. Doordat het gras in de herfst en de winter niet of nauwelijks groeit, blijft het er ook netjes uitzien. Omdat het dit jaar zo lang mooi weer blijft, is het misschien nodig om nog een keer te maaien begin november.

3. Schoffel onkruid weg

De meeste onkruiden groeien in de winter een stuk langzamer. Ze gaan in rust, zoals de meeste planten. Dus kun je ze nu mooi allemaal uit de tuin halen. De kans dat ze terug komen groeien is klein, zeker als er al een nachtvorst is geweest. Probeer het onkruid zoveel mogelijk met wortel en al uit de grond te trekken. Schoffel daarna de stukken grond weer netjes rul.

4. Snoeien

Veel planten moeten in het najaar een laatste keer gesnoeid worden. Bij uitgebloeide planten kun je de bloemen wegknippen. Maar let op: kijk eerst of dat ook geldt voor jouw planten! Want er zijn ook best wat planten die na de snoei gevoeliger zijn voor kou, waardoor ze in de winter doodgaan. Een goede check vooraf kan je planten redden.

5. Tuinmeubels klaarmaken

De tuinmeubels moeten ook heelhuids de winter doorkomen. Je kunt kunststof tuinmeubels grondig schoonmaken, net als betonnen of stenen meubels. Houten tuinmeubels kun je oliën of beitsen om ze beter bestand te maken tegen vocht. Berg de meubels droog op of doe ze onder een zeil zodat ze droog en schoon blijven tijdens de winter.

6. Voorbereiden voor het voorjaar

Wil je iets anders doen met de tuin? Of heb je een moestuin? Deze kun je mooi in het najaar omspitten. Laat de kluiten grof liggen in de tuin. De winterkou zal de grond kapotvriezen, waardoor je in het voorjaar een mooi rulle bodem krijgt. Nog even doorheen met een hark en de grond ligt meteen klaar voor zaaien of planten. Zo kun je in het najaar veel voorbereidingen doen voor het voorjaar.

7. Water afvoeren controleren

Het laatste dat je doet bij het winterklaar maken: de water afvoeren controleren. Dat geldt voor regenpijpen en dakgoten, maar ook voor putjes in de bestrating. Vaak zitten deze (deels) verstopt. Als je die moet gaan schoonmaken in de winterkou tijdens een bui, word je daar niet vrolijk van. Een goede voorbereiding kan veel problemen voorkomen.

De tuin is nu winterklaar gemaakt. Het enige wat je nog hoeft te doen is warme kleren klaarleggen en alvast wat strooizout of zand halen. Zand is doorgaans een stuk milieuvriendelijker en werkt net zo goed tegen gladheid. En dan is het alleen nog wachten tot de winter echt komt. Kom maar op met die kou!

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer