KidsFun

Tips voor het kopen van een loopfiets

Mamasopinternet1262 x bekeken
Loopfiets

Een loopfiets is een leuk verjaardagscadeau en ook nog eens heel goed voor de ontwikkeling van een kind. Je leert op een loopfiets namelijk allerlei vaardigheden die later bij het leren fietsen goed van pas kunnen komen, zoals snelheid, rondkijken en remmen. Tips nodig voor het kopen van een loopfiets? Lees dan snel verder.

Tip 1: Begin niet te vroeg

Loopfietsen met twee wieltjes zijn geschikt voor kinderen vanaf ongeveer twee jaar. Dit is dus een leuk cadeau om op de tweede verjaardag te geven. Als het kind er nog geen interesse in heeft is dit erg, het is dan ook belangrijk om niet te pushen dat het kind gebruik maakt van de loopfiets, dat werkt alleen maar averechts. Is je kindje jonger dan twee en toont het al veel interesse in (loop)fietsen, dan kun je er ook voor kiezen om een driewieler te kopen. Het is handig om een driewieler te kopen die kan worden omgezet in een tweewieler. Als je kindje de twee gepasseerd is maar nog bang om de loopfiets te gebruiken, is een driewieler ook uitstekend geschikt.

Tip 2: Denk na over het materiaal van de loopfiets

‘Ouderwetse’ loopfietsen van hout zijn steeds populairder. Ze zien er leuk uit en zijn ook nog eens duurzaam. Je kunt natuurlijk ook een aluminium of kunststof fiets kopen. Op zich is het materiaal van het frame niet zo belangrijk, de banden zijn belangrijker. Er zijn drie soorten banden, namelijk luchtbanden, massieve banden en ballonbanden. Massieve banden zijn het minst comfortabel en zijn niet geschikt voor langere afstanden, je kunt dan ook het beste kiezen voor luchtbanden. Hierbij voel je niet elk kuiltje en hobbeltje en deze banden raken minder snel lek dan ballonbanden.

Tip 3: Koop een loopfiets zonder rem

Een kind vóór zijn of haar derde verjaardag een loopfiets met handrem geven, is niet heel handig. Dit is namelijk een extra handeling die ze moeten leren, terwijl met de beentjes remmen een veel natuurlijker gevoel is. Als het kind ouder is en veel snelheid maakt, is het slim om wel een fiets met rem te geven, zodat ze sneller tot stilstand kunnen komen.

Loopfiets kopen

Tip 4: Let op het zadel

Het zadel moet zo lekker mogelijk zitten, zodat het kind niet na vijf minuten al geen zin meer heeft om met het loopfietsje te fietsen. Houten fietsen hebben vaak geen ergonomisch zadel. Het beste kun je kiezen voor een zadel met een brede achterkant en een smallere voorkant. Eigenlijk moet je kiezen voor een zadel waarvan je denkt dat het lekker zal zitten. Ook moet je er op letten dat het zadel niet te hoog staat en het kind gemakkelijk bij de grond kan komen met de beentjes.

Tip 5: Koop een helm

Als een kind veel snelheid maakt, kan hij of zij hard vallen. Een helm is dus een goed idee. Ga voor een kinderhelmpje dat echt goed past en comfortabel zit, zodat het kind het ook wil dragen. Het ziet er misschien een beetje overdreven uit, maar veiligheid gaat voor alles.

En als je kind goed heeft kunnen oefenen op de loopfiets en klaar is om de overstap naar een echte kinderfiets te maken, bekijk dan de handige tips op veiligheid.nl.

mm
Mamasopinternet.nl is het moederblog met leuke shoptips, handige DIY en regelmatig winacties.

Reageer