PraktischKids

Je kind laten studeren; wat kost dat eigenlijk?

Judith1246 x bekeken

Natuurlijk wil je je kind zo goed mogelijk op weg helpen. Bijvoorbeeld door hem of haar te helpen met een studie. Maar wat kost studeren eigenlijk? En wat kun je doen om je kind financieel en praktisch te helpen? Hier vind je alles over de kosten van studeren en wat jij kunt doen om je kind te helpen.

Helpen bij de kosten van studeren

Je kunt je kind laten studeren is best duur, zeker nu het leenstelsel is aangepast. Je wilt natuurlijk liever niet dat je kind eindigt met een enorme studieschuld. Als je al vroeg wilt gaan sparen, kun je een aparte spaarrekening openen. Je kunt ook alvast geld opzij zetten en beleggen bij BinckBank. Misschien is het mogelijk om tijdens de studietijd alvast een deel van je inkomen te reserveren om mee te betalen aan de studie. Maar laten we bij het begin beginnen: hoe duur is studeren eigenlijk?

De kosten voor de studie en het op kamers gaan

Met collegegeld en een stapel studieboeken ben je er nog lang niet. Het Nibud heeft de maandelijkse kosten van de gemiddelde HBO/WO-student op een rij gezet.

  • Collegegeld: € 172
  • Kamerhuur: € 417
  • Boodschappen: € 181
  • Studieboeken en -benodigdheden: € 58
  • Vervoer: € 63
  • Ontspanning, uitgaan en sport: € 146
  • Kleding: € 47
  • Zorg- en WA verzekering: € 110
  • Telefoon: € 26

Bron: Nibud Studentenonderzoek 2017.

Opgeteld zijn totale maandelijkse studiekosten € 1.217. Per jaar kost studeren dus minimaal € 15.000. Je kind doet dan dus nog niet eens gekke extra uitgaven: dit is een gewoon gemiddelde.

De kosten uitgelegd

Het collegegeld is vanaf 2019: € 2.060. De studieboeken kosten (afhankelijk van de studie) € 600-800 per jaar. Een studie duurt 4 jaar. Verwacht minimaal €11.120 aan studiekosten over de gehele looptijd van 4 jaar. Dan heb je het dus alleen over het collegegeld en de studieboeken. Het is voor ouders het meest gebruikelijk om bij deze kosten te helpen en niet bij de andere kosten.

Als je weet wat je spaardoel is, kun je er gericht naar toe werken. Dat kan op verschillende manieren. Met sparen, beleggen of lenen bij DUO. Met de lage rente is lenen is relatief betaalbaar, maar let op: elke lening moet je terugbetalen.

Tips bij een studerend kind: kosten en studie

Bespreek of je kind thuis blijft wonen of op kamers wil

Steeds meer studenten blijven in ’Hotel Mama’. Thuiswonen is goedkoper voor je kind, er is minder afleiding en wat sociale controle. Het voordeel van op kamers gaan, is dat je kind sneller zelfstandig wordt. Ook leren jongeren op kamers sneller om verantwoordelijk met geld om te gaan.

Maak je kind wegwijs in financiële zaken

Heel belangrijk. Leer je kind om rekeningen op tijd en met automatische incasso te betalen. Maak ze wegwijs in verzekeringen, attendeer ze op het gevaar van schulden maken en dat het rust geeft om zaakjes netjes voor elkaar te hebben. En bovenal dat ze hulp vragen als ze er even niet uitkomen met inkomsten en uitgaven. Zorg ervoor dat je kind zich niet hoeft te schamen als er problemen zijn, want anders is de kans aanwezig dat er al een grote schuld is voordat hij het durft te bekennen.

Bespreek hoeveel je wilt bijdragen

Het studentenleven is mooi en duur. Studiefinanciering is bij lange na niet genoeg om alle kosten te dekken. Een bijbaantje hoort er eigenlijk bij, maar zelfs dan komt je kind waarschijnlijk geld te kort. Vaak ondersteunen ouders hun kinderen dan ook met een maandelijkse toelage. Bijvoorbeeld om de belangrijkste levensbehoeftes of studiekosten te betalen. Spreek duidelijk af wat je gaat bijdragen en houd je daaraan.

Let op dat je geen toeslagen laat liggen

Wist je dat de overheid verschillende toeslagen biedt aan studerende kinderen? Huur- en zorgtoeslag zijn de belangrijkste. Ook bestaan er verschillende beurzen en kortingen specifiek voor studenten. Maar ook voor ouders zijn er verschillende vormen van toeslag. Van subsidie op laptops tot eenoudertoelagen. Laat vooral geen geld liggen!

Houd vooral in het begin een vinger aan de pols

Een nieuwe omgeving, ultieme vrijheid, grote stad en veel verleidingen. Dat is studeren. Soms gaat het goed, soms heeft een kind wat aandacht nodig. Zorg ervoor dat je (vooral in het begin) contact houdt. Zorg ervoor dat je kind voor alle vragen bij je terecht kan voor een luisterend oor. Sta open voor zijn belevenissen, maar geef ook aan wat wel of niet verstandig is. Respecteer de vrijheid van je kind: nu hij op kamers woont heb jij niet meer de zeggenschap over zijn leven.

Sparen of beleggen voor je kind

Er zijn verschillende manieren waarop je kunt werken aan het geld voor studiekosten. Denk aan Zelf Beleggen, Laten Beleggen of Fondsbeleggen. Overigens hebben we een interessant artikel Beleggen voor je kind geschreven. Zo kun je leren hoe je het best veilig kunt beleggen. Daarmee maak je de kosten voor de studie van je kind behapbaar en heb je als het goed is meer geld als het tijd is om aan de studie te beginnen.

Beleggen kent risico’s. Je inleg kan minder waard worden.

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer