CadeausPraktisch

Uitbreiding van de collectie – hoe zit het met verzamelen?

Judith1400 x bekeken

Veel kinderen sparen iets. Ze sparen bijvoorbeeld een bepaalde soort speelgoed, zoals Lego. Of ze sparen een reeks boeken bij elkaar. Het is ook leuk om speciale items te sparen die op het moment in zijn. Zo is Pokemon een typisch verzamel-item. Maar hoe werkt dat sparen eigenlijk? En hoe ga je daarmee om als ouders?

1. Hoe werkt verzamelen bij een kind?

Verzamelen heeft een heel bijzondere werking in het menselijk brein. Je kunt er ongelooflijk blij van worden als een serie compleet is of als je een nieuw onderdeel krijgt. Dat begint al bij kinderen die leren tellen. De reeks moet compleet zijn, dat is het prettigst. En dat wordt nog versterkt als het gaat om iets leuks om te sparen. Je hoeft er niet eens perse iets mee te doen.

Het valt op dat verzamelingen wel heel vaak nagekeken worden, maar dat er niet veel gespeeld wordt met de verzamelde items. Soms uit angst dat er iets kwijtraakt of kapotgaat, soms omdat het niet echt speelbaar is. Dat is een van de redenen dat de voetbalplaatjes en groentetuintjes van de supermarkten zo ontzettend goed aanslaan: ze spreken ons gevoel aan dat er iets te verzamelen valt. Je wilt de collectie compleet hebben, want dat geeft een goed gevoel.

2. Een verzameling kiezen

Soms verzamelt een kind iets omdat het gewoon ‘in’ is. Dat duurt dan een poosje, waarna de rage vaak weer verdwijnt. Wie weet nog wat Didl ook alweer was? En wie herinnert zich nog de Scoubidou, Flippo’s tamagotchi’s en furby’s? Andere verzamelingen gaan waarschijnlijk heel erg lang mee. Denk maar aan Lego, dat al vele decennia een mooi verzamelobject is. En ook boekenreeksen blijven vaak lange tijd waardevol.

Een verzameling kiezen is niet makkelijk. Vaak begin je er min of meer per ongeluk aan. En als je kind iets leuk vindt, kun je het als ouder niet altijd makkelijk sturen. Wel is het belangrijk dat je kind niet meer dan 2 verzamelingen begint. Want je zult merken dat zelfs plaatjes of kaartjes verrassend veel ruimte kosten als de collectie groter wordt. Laat staan boeken, knuffels of een spellenreeks. Kun je je kind een beetje sturen in wat er verzameld wordt? Kijk dan ook naar de waarde van de objecten. Boeken en spellen verliezen niet zoveel waarde, terwijl knuffels nooit echt een collectors item zullen worden.

3. Verzamelingen beperken

Verzamelingen hebben de neiging om te groot te worden. Hoeveel kleine winkeltjes zijn geen ‘uit de hand gelopen hobby’? Daarom moet je er wel een duidelijke grens aan stellen. Leer je kind dat je niet onbeperkt door kunt gaan met sparen. Er moet genoeg ruimte voor zijn. En als je kind dan toch door wil gaan met sparen, zullen er andere dingen misschien opgeofferd worden. Is een collectie al wat ouder en doet je kind er weinig meer mee? Verhuis de collectie dan in eerste instantie naar een doos op zolder. Over enkele jaren kun je dan kijken of je kind het wil houden, verkopen of weggooien.

4. Is verzamelen schadelijk?

Sommige mensen vragen zich af of het verzamelen van speelgoed bij kinderen een soort ‘voorstadium’ is van het echt alles sparen. Dat is echter zelden zo. Het verzamelen van zoveel troep als je soms ziet in TV programma’s is meestal een ziekte of dwangstoornis. Dat komt niet omdat die mensen vroeger al aan het verzamelen waren.

Wel is het zo dat je je kind moet leren dat spullen ook weg moeten gaan. Oud speelgoed naar een rommelmarkt of naar de kringloop brengen is een goede stap. Kapot speelgoed niet bewaren, maar weggooien. Spullen weggeven aan goede doelen, bijvoorbeeld arme kinderen in Afrika helpt ook. Door je kind te stimuleren om ook regelmatig spullen weg te doen, leer je je kind dat niet alles bewaard kan worden.

5. Veel gemaakte fout: teveel tegelijk

Er is een fout die best veel ouders maken tegenwoordig. Vroeger moest je als kind zelf sparen. Af en toe kreeg je iets of als verjaardagscadeau werd de verzameling uitgebreid. Tegenwoordig zijn er veel ouders die hun kind teveel helpen met hun collectie. Als het kind bijvoorbeeld bepaald speelgoed spaart, is het verleidelijk om een leuke deal op marktplaats te zoeken en in 1x veel ervan te kopen. Toch is bewezen dat dat de interesse in de collectie vaak een stuk laat afzwakken.

Verzamelen is het leukst als je het zelf kunt doen. Als je dan ineens een grote hoeveelheid van iets krijgt, gaat de uitdaging er een beetje vanaf. Als ouders is het dus verstandig om daar rekening mee te houden. Je kunt natuurlijk best helpen, maar koop niet teveel tegelijk om de verzameling uit te breiden.

Conclusie

Verzamelen is erg leuk, het geeft een fijn gevoel en bovendien leert je kind ook dat sparen goed is. Veel kinderen die een verzameling van speelgoed bij elkaar kunnen sparen en deze verzameling ook netjes houden, zijn later beter in het omgaan met geld. Het verzamelen is dus eigenlijk heel goed voor je kind en vaak is het ook leuk om te doen.

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer