KinderenPraktisch

6 tips om je kind te laten stoppen met zeuren

Judith1639 x bekeken

Zeuren is heel vervelend. Sommige kinderen zeuren vaak, andere doen het zelden of nooit. Er zijn zelfs kinderen die altijd op een zeurderige toon praten. Ze zijn er zo aan gewend geraakt dat ze zelf niet eens merken dat ze zo praten. Voor ouders kan het echt heel vervelend zijn als een kind veel zeurt. Het is heel frustrerend en kan het bloed onder je nagels vandaag halen. Toch zijn er wel goede methoden om je kind te laten stoppen met zeuren. Zowel voor peuters en kleuters als voor grotere kinderen!

1. Ga na of het zeuren terecht is

Jazeker, zeuren kan ook terecht zijn! Stel je voor dat jij al een uur lang op je telefoon zit te staren naar een spelletje. Of je bent al een uur aan het bellen met je beste vriendin. Is het dan gek dat je kind ook wat aandacht wil? Lijkt me niet toch! Denk dus eerst even na over de situatie. Kan het zo zijn dat je kind deze keer terecht zeurt?

2. Praat erover op het goede moment

Als je meteen tijdens het zeuren met je kind gaat praten, is dat een beloning. Tenslotte krijgt je kind nu aandacht, ook al is dat niet positief. Het is dus meestal zinvoller om het zeuren echt te negeren. Of het meteen af te kappen en je kind duidelijk te maken dat je alleen nog reageert als er op een normale toon wordt gepraat. Ga er verder niet op in en negeer je kind net zo lang tot hij je op een normale toon om aandacht vraagt. Beloon dat gedrag meteen door aandacht te geven.

3. Leg uit wat je wilt

Vaak heeft een kind zelf niet helemaal door wanneer hij aan het zeuren is. Je moet dus duidelijk uitleggen wat je verwacht. Geen zinnetje als “niet zeuren”, maar vooral wat je wél wilt. Bijvoorbeeld: ik wil graag dat je rustig gaat spelen terwijl mama werkt. Dan gaan we daarna samen een koekje eten.

4. Geef je kind een goede manier om je te benaderen

Zeuren is vaak ook een manier van een kind om je te benaderen. Je bent op dat moment niet met je aandacht bij hem, maar bij iets anders. Door te zeuren krijgt hij de aandacht, maar jij wordt er gek van. Geef je kind dus een methode om je te benaderen. Bijvoorbeeld dat hij je even aan je mouw trekt als hij iets wil zeggen. Er zijn ook ouders die met gekleurd papier werken. Dan legt je kind een gekleurd papier in jouw gezichtsveld als hij iets wil vertellen of vragen. Vervolgens wacht hij tot jij tijd hebt om hierop te reageren.

5. Beloon goed gedrag

Goed gedrag is natuurlijk heel fijn. Maar vaak vergeten ouders om daarvoor een complimentje te geven. Jammer, want hiermee kun je je kind aansporen om het zo te blijven doen! Stel dat jouw kind je keurig zoals afgesproken even aan je mouw trekt en dan wacht tot jij tijd hebt. Je kunt dan beginnen met “Goed zo, wat knap van je! Wat wil je vertellen?”. En natuurlijk heb je dan ook volledige aandacht voor wat je kind te zeggen heeft.

6. Denk op gelijk niveau met je kind

Vroeger toen jij klein was, wilde je vast ook aandacht van je moeder. Probeer je terug op dat niveau te begeven. Waarom zou je kind die aandacht willen? Misschien vindt jij het totaal niet boeiend dat je kind al voor de zevende keer aankomt met een tekening. Maar hij bedoelt het juist heel lief en is er trots op. Hij wil dat graag met je delen en als je hem negeert wordt hij daar zeurderig van. Misschien heel vervelend voor jou, maar vanuit zijn oogpunt eigenlijk wel logisch. Als jij heel blij bent ergens mee wil je dat ook delen, toch?

Zeuren en zeurderig gedrag komt bij het ene kind meer voor dan bij het andere. Dat heeft ook te maken met dat het ene kind zelfstandiger is dan het andere. Een kind dat heel zelfstandig is, heeft doorgaans wat minder aandacht nodig en zeurt er ook minder om. Je kunt echter wel van zeuren af komen, mits je consequent bent. Maak duidelijke afspraken en beloon goed gedrag. Verplaats je ook in je kind, zodat je hem echt begrijpt. Dat maakt het ook makkelijker om met zeurgedrag om te gaan.

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer