Overige

Sporten tijdens de zwangerschap

Judith2200 x bekeken

Je hoort allerlei tegenstrijdige verhalen als je zwanger bent. Waar sommigen je adviseren te stoppen met sporten, zijn er anderen die over precies dezelfde sporten zeggen dat je er gewoon mee door kunt gaan. Hoe weet je wat wel en niet kan tijdens de zwangerschap? Kortom: hoe zit het met het sporten tijdens de zwangerschap?

Het eerste trimester

Tijdens de zwangerschap veranderd je lichaam. In de eerste drie maanden is er voor de buitenwereld nog weinig merkbaar van de zwangerschap. Zelf kun je wel diverse klachten krijgen, dus als je sport dien je daar rekening mee te houden. Pas vooral op wanneer je last hebt van ochtendmisselijkheid, want hierdoor verlies je veel vocht en de combinatie met sporten kan zorgen voor uitdrogingsverschijnselen. Ook dien je op te passen met contactsporten waarbij je een harde klap in je buik zou kunnen krijgen. Vecht- of verdedigingssporten zijn uit den boze en dienen per direct gestopt te worden! Ook moet je zorgen dat je lichaamstemperatuur niet teveel stijgt, want vooral in het begin van de zwangerschap is de foetus daar erg gevoelig voor.

Sporten tijdens zwangerschap - 1e trimester
www.runinspired.com

Het tweede trimester

In het tweede trimester van de zwangerschap begint je buikje zichtbaar te worden. De baby begint nu echt duidelijk te groeien, waardoor je sommige sporten niet meer goed kunt doen. Vermijd buikspieroefeningen en zware inspanning. Daarnaast beginnen je pezen en gewrichten langzaam te verslappen onder de invloed van hormonen. Daardoor kun je beter geen sporten meer doen die belastend zijn voor je gewrichten. Hou het sporten rustig en pas vooral op wanneer je veel behendigheid en snelheid nodig hebt. Omdat je buik nu duidelijker begint te worden, moet je ook oppassen met sporten waarbij je kunt vallen. Daarom kun je ook beter niet meer paardrijden, skiën of inline skaten.

Sporten tijdens zwangerschap - 2e trimester
www.mommyguru.com

Het derde trimester

Sporten in het derde trimester moet worden afgebouwd. Sommige dingen kun je blijven doen totdat het echt niet meer gaat, zoals wandelen, aquarobics of zwemmen. Andere sporten worden nu te belastend, zoals joggen of hardlopen. Fietsen kan wel, mits je het in de juiste houding doet en een beetje kalm aan doet. Let erop dat je niet te ver gaat en dat je voldoende eet en drinkt om het vol te houden. Naarmate de uitgerekende datum dichterbij komt, ga je het sporten afbouwen. Sporten tijdens de zwangerschap is goed voor je, mits je je houdt aan de beperkingen van je lichaam.

Sporten tijdens zwangerschap - ballen
www.modernpregnancytips.com

Hoe weet je of je teveel doet?

In het begin van de zwangerschap zijn vooral hartslag en lichaamstemperatuur van belang. Je moet niet buiten adem raken, je hartslag moet niet te snel zijn en de lichaamstemperatuur mag niet omhoog gaan. Gebeurt dit wel, dan kan dat invloed hebben op de foetus. Ben je over de helft van de zwangerschap, dan krijg je bij overbelasting last van harde buiken of buikpijn. Ook spierkramp is een bekend probleem bij zwangeren. Vooral wanneer je last hebt van harde buiken of buikpijn, weet je dat je te ver bent gegaan en dat je wat rustiger aan moet gaan doen.

Sporten tijdens zwangerschap - zwemmen
www.swim-teach.com

Het moraal van het verhaal: luister naar je lichaam. Sporten tijdens de zwangerschap is heel goed voor je en helpt je ook tijdens de bevalling. Echter, wanneer je je lichaam overbelast zul je ook daarvan de gevolgen ondervinden. Je kunt je pezen en gewrichten beschadigen en je bent gevoeliger voor blessures. Wees dus tijdens het sporten voorzichtig en doe rustig aan. Wanneer je luistert naar je lichaam, is er geen enkele reden om niet te sporten tijdens de zwangerschap!

Door het sporten zul je je fitter en gezonder voelen tijdens de zwangerschap. Weet je wat hierbij ook kan helpen? Af en toe wat leuke kleren bij elkaar shoppen. Hier vind je vijf belangrijke fashion must-haves voor tijdens de zwangerschap. Heb jij nog andere goede ideeën om je beter te voelen tijdens de zwangerschap? Plaats een reactie!

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer