PraktischFunKids

10 tips om uit te slapen als je kinderen hebt

Judith1398 x bekeken

Uitslapen als je kinderen hebt is niet zo heel gemakkelijk. Vooral kleinere kinderen kun je niet uitleggen dat mama op haar vrije dag wat langer in bed wil liggen. Ze worden soms al vroeg wakker en stuiteren meteen door het huis. Wil jij eens lekker uitslapen? Wij geven 10 tips om uit te slapen als je kinderen hebt!

Tip 1: Iets later naar bed (voor een keertje)

Als je je kinderen ‘s ochtends langer wilt laten slapen, is het praktisch als ze ook moe genoeg zijn. Dus laat je ze ‘s avonds wat langer spelen en breng je ze later naar bed. Over het algemeen werkt dit vrij goed bij jongere kinderen. Maar als je echt een heel regelmatig patroon hebt zal je kind misschien toch op de gewone tijd wakker worden.

Tip 2: Donker in de slaapkamer

Heeft jouw kind lichte gordijnen? Dan kan het praktisch zijn om er iets voor te hangen zodat het donker blijft. Kinderen worden nu eenmaal vaak wakker bij de overgang van donker naar licht. In een lichte kamer zal je kind sneller wakker worden en dus ook eerder aandacht vragen.

Tip 3: Speelgoed klaarleggen

Kan je kind al zelf uit bed? Dan leg je hem uit dat hij zelf mag gaan spelen als hij wakker wordt. Ben je bang dat hij toch echt te vroeg zijn bedje uit gaat, dan kan een kinderwekker helpen. Daaraan kan het kind zien of hij al mag gaan spelen of dat hij nog moet blijven liggen.

Tip 4: Eten / voeding

Kleine kinderen begrijpen niet waarom jij ineens blijft liggen terwijl ze normaal al eten krijgen. Dus kun je eventueel zorgen dat er al eten klaarligt. Bij een baby kun je vaak een voeding geven en het kindje dan weer terug in bed leggen. Grotere kinderen kunnen misschien al zelf hun eten pakken als jij het klaarzet. Maar er een ‘vroege ontbijtpicknick’ van in hun kamer.

Tip 5: TV of tablet

Oke, deze tip is niet pedagogisch verantwoord. Maar hij is wel super handig voor als jij een keertje wil uitslapen. Natuurlijk werkt dit alleen als de kinderen zelf al weten hoe ze TV of tablet aan moeten zetten. Oh ja, zorg ook dat het geluid zacht genoeg staat want anders word je alsnog wakker.

Tip: Bekijk onze top 5 van kindertablets

tip 6: Samenwerken met partner

Als jij vaak ‘s ochtends vroeg moet werken of je bent altíjd degene die meteen moet opstaan voor de kids, kun je samenwerken met je partner. Leg hem uit dat je gewoon heel graag een ochtend wilt uitslapen en dat hij voor de kids zorgt. En verbied hem om dingen te vragen als hij het even niet weet; hij redt het vast prima.

Tip 7: Stuur ze uit logeren

Een gouden tip als je kinderen echt niet koest te houden zijn: stuur ze uit logeren. Bij een vriendje/vriendinnetje, bij ooms of tantes of drop ze lekker bij je (schoon)ouders. Voor hen is het maar één keertje, dus is het niet erg als ze eens vroeg hun bed uit moeten. En jij kunt eerst lekker uitslapen en dan misschien zelfs wel douchen zonder dat er iemand voor de deur staat te schreeuwen.

Tip 8: Beloon goed gedrag

Uitslapen is ook iets wat je de kinderen kunt aanleren. Stel dat je kinderen je deze keer laten slapen tot 8 uur. Dan complimenteer je ze met hun gedrag en beloon je dat. De week erna leg je hen uit dat je weer wilt uitslapen en dat ze pas later mogen beginnen. Eventueel doe je dit met behulp van een kinderwekker. Telkens als ze lang genoeg rustig blijven beloon je dit. Zo kun je ze al vrij snel leren om je op bepaalde ochtenden lekker te laten uitslapen.

Tip 9: Maak er een slaap-party van

Bij sommige kinderen werkt het heel goed om er iets bijzonders van te maken. Je laat de kinderen bijvoorbeeld bij jou in bed slapen of je legt een luchtbed/matras in hun kamer erbij. Maak er een pyjamafeestje van en leg ze uit dat ze de volgende dag pas mogen gaan rommelen als jij weer wakker bent. Wie weet mag je een poosje langer slapen van ze.

Tip 10: Blijf geduldig

Kinderen begrijpen niet wat jij zo leuk vindt aan in bed liggen. Tenslotte barsten zij van de energie. Dus is het belangrijk om geduldig te blijven. Ook als jij op de uitslaap-ochtend al om zes uur wakker wordt gemaakt. Zeker kleine kinderen kunnen hier niets aan doen omdat ze het niet begrijpen. Geloof me, er komt een tijd dat jij je longen uit je lijf moet schreeuwen om hén uit bed te krijgen. Echt.

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer