FunPraktisch

10x zó weet je dat je teveel stress hebt

Judith1319 x bekeken

Je vliegt, je rent en je draaft en nog heb je het gevoel dat niet alles af is als je ‘s avonds naar bed gaat. Herken je dat gevoel? Dan is de kans groot dat je teveel stress hebt. Maar ook als je je niet zo druk maakt kun je toch onbewust best gestresst zijn. Dit zijn 10 tekenen waardoor je weet dat je teveel stress hebt.

1. Je bent enorm verstrooid

Je zoekt je bril terwijl je hem al op hebt en ziet de knuffel van je kind niet als die vlak voor je neus ligt. In de luiertas zitten wel schone kleertjes, maar de luiers ben je vergeten.

2. Je hebt 5 jaar na je zwangerschap nog “zwangerschapsdementie”

Heel herkenbare smoes. Maar eigenlijk vergeet je gewoon de hele dag van alles. Waar zijn je sleutels nu weer? En stond er nou iets in de agenda of…

3. Je snauwt vaak

Je merkt het zelf na een tijdje ook: dat je af en toe iemand afsnauwt zonder dat dat je bedoeling is. Als je zelfs je man en je kinderen gaat afsnauwen, gaan de alarmbellen rinkelen. (En nee, het is niet de tijd van de maand).

4. Je eet wel erg veel chocola

Stress kan zorgen dat je meer gaat snoepen. Na een tijdje gaat het toch wel opvallen dat je extra veel naar binnen werkt.

5. Je bent bang dat je niet goed genoeg bent

En ja hoor, die onzekerheid hebben alle moeders. Maar jij maakt je zo’n zorgen dat je echt probeert het perfect te doen, wat helaas niet gaat lukken…

6. Je vergeet vaste routines

Je bent al maanden (of zelfs járen) gewend iets op een vaste manier te doen. En nu weet je ineens niet meer hoe je het ook alweer deed. Of je vergeet iets dat je nog nooit eerder vergeten bent.

7. Je stelt dezelfde vragen

Tot je partner zich gaat afvragen of je misschien jong dement begint te worden. Wat hadden we nou net afgesproken eigenlijk?

8. Je bent licht gespannen

Tot je je zelfs een hartaanval schrikt als je kind achter je ‘boe’ roept. Terwijl hij nog zei dat hij verstoppertje met je ging spelen.

9. Je slaat snel door

Kon dat omgevallen glas je vroeger weinig schelen, nu vlieg je haast door het dak als er iets omgaat. En zit er ergens een vlek op, dan heb je meteen een doek in je handen. Je kinderen worden er zelfs een beetje bang van.

10. Je krijgt een doorlopend ochtendhumeur

Dat begint meestal ‘s ochtends, maar bij erge stress heb je de hele dag een ochtendhumeur. Want het is donker en koud en je zou liever in bed blijven liggen maar je hebt geen tijd. Om 2 uur ‘s middags.

Stress is natuurlijk niet iets om grapjes over te maken. Maar het kan ook gezond zijn. Zolang de stress maar niet te lang duurt, is het zelfs gezond voor je. En als moeder heb je vast regelmatig stress-momenten. Momenten waarop alles even misgaat of waarop je het eigenlijk veel te druk hebt. Dan is het goed om te weten dat echt alle moeders dat weleens hebben!

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer