DIYKidsPraktisch

4 kind-proof hobbies voor mama’s

Judith2499 x bekeken

Als moeder wil je zelf ook wel eens een leuke hobby hebben. Maar wat je ook doet, altijd lijkt je kind er weer wat tegen te doen. Wil jij rustig lezen, scheurt hij een bladzij uit je boek. Zit jij lekker te naaien, veranderd hij je naaimand in een puinhoop. En terwijl jij zit te puzzelen maakt hij vier puzzelstukjes kwijt – waardoor jij eindigt met vier zielige lege plekjes in je puzzel. Kortom: er lijken maar weinig hobby’s te zijn die je als mama kunt hebben zonder dat je kind het ergens saboteert. Tenminste… déze vier hobby’s zijn absoluut kind-proof!

1. Schilderen en knutselen

Je kunt rustig een poos bezig zijn met schilderen of knutselen terwijl je kind super braaf is. Hoe? Door hem mee te laten doen. Je parkeert hem met een schort en oude kleren in de kinderstoel als hij nog klein is. Geef hem materiaal dat lijkt op dat van jou, maar uiteraard veilig voor kinderen. Ga dan lekker zelf aan de slag en laat hem prutsen. Hij kan jou nadoen of hele eigen creaties verzinnen. Tips:

  • Als jij gaat schilderen geef je hem speciale vingerverf voor kinderen, dat gemakkelijk te poetsen en uit kleren te wassen is.
  • Als jij gaat knippen en hij is nog te klein, geef je hem ander materiaal waardoor hij toch een beetje mee kan doen.
  • Laat hem lekker kliederen tijdens het knutsel-uurtje. Wees voorbereid op rommel, maar met goede voorbereiding moet je ook al snel weer klaar zijn met opruimen.

2. Sporten

De meeste sporten kunnen op een of andere manier worden gecombineerd met kinderen. Dat kan bijvoorbeeld door je kind mee te laten doen met je aerobics voor de TV. Of je maakt een stevige wandeling met je kind in de kinderwagen. Wat ook erg leuk is, is om samen te dansen. Of je verandert de kamer in een apenkooi en gaat lekker ouderwets achter hem aan. Voor grotere kinderen is het leuk om naar een hindernisbaan te gaan en die samen te doorlopen. Zo heb je de grootste lol, je krijgt je beweging en je kind vermaakt zich uitstekend.

3. Scrapbook

Een scrapbook bestaat uit teksten waar je op dat moment mee in je hoofd zit, plaatjes die je ergens tegenkomt of tekeningen die je graag wilt maken. Als je kind dit in zijn handen krijgt, wordt het gewoon een extra verhaal. Tenslotte hoort hij bij je leven. Dus zie je later dit scrapbook terug met losse bladzijden, of hier en daar ‘netjes’ ingekleurd met een pen, dan is dat een mooie herinnering. Sterker nog, achteraf ga je er gegarandeerd om lachen ook al is het niet de perfectie die jij in je hoofd had.

4. Kleien en boetseren

Het schijnt heel rustgevend te zijn om te kleien en boetseren. Met kinderen in de buurt kan dat prima. Je geeft hen gewoon hun eigen ‘project’ om aan te werken. En raak je uitgekeken op klei, dan zijn er genoeg alternatieven. Ga gewoon samen broodjes of koekjes bakken in bijzondere vormen. Heel rustgevend en je kind kan gewoon met je meedoen. Je moet hem trouwens wel uit de buurt houden van je pas afgeronde creaties…

5. Muziek

Natuurlijk kun je er zeker van zijn dat jouw muziek iets minder stijlvol en klassiek klinkt als je kind er met zijn valse blokfluit doorheen begint te jammeren. Maar… je kunt het samen doen en het is een hobby die je kind eigenlijk niet kan saboteren. Tenzij hij luid erdoorheen gaat huilen, kun jij dus betrekkelijk rustig muziek maken. Zeker als je hem zijn eigen instrumentje geeft waarmee hij kan oefenen.

Ben jij op zoek naar een leuke hobby voor moeders en kun je maar niets bedenken wat zou werken? Tussen deze vijf hobby’s zit vast iets dat jij leuk vindt en dat geschikt is voor jouw situatie. Want welk kind houdt niet van meedoen met mama? Bovendien moet je in gedachten houden dat je wel weer gerechtigd bent om met je eigen, priegelige en knutselige hobby’s bezig te gaan als je kind begint te puberen.

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer