OverigePraktisch

5 geschikte en leuke banen voor moeders

Judith2 comments10598 x bekeken

Het is tegenwoordig heel gewoon als mama’s ook een baan hebben. Sterker nog, zonder bijverdienste van de moeder kost het een gezin vaak best wat moeite om elke maand rond te komen. Daarnaast wordt moeders sowieso geadviseerd om te blijven werken, zodat er geen gat in het CV ontstaat. Maar… je baan moet natuurlijk wel te combineren zijn met je kind(eren). De meeste moeders zullen dus niet kiezen voor banen waarbij je altijd oproepbaar moet zijn (denk aan medische noodgevallen of de brandweer), banen waar je meer dan 40 uur moet werken of hoge topfuncties. Maar welke banen zijn wel praktisch én leuk voor moeders? Nou, deze 5 banen bijvoorbeeld!

werkende moeder met kind
Werkende moeder via shutterstock.com

1. Onderwijs (jongste groepen)

Een baan in het onderwijs is prima te combineren, zolang je in de jongste groepen werkt. In vrijwel alle andere groepen zit je met huiswerk nakijken en lesvoorbereidingen die veel tijd kosten. Bij de jongste groepen is er nog geen sprake van huiswerk en kun je lessen meestal thuis voorbereiden. Zodoende heb je bijna dezelfde tijden als je schoolgaande kinderen, behalve de tijd die je nodig hebt om dingen klaar te zetten voordat school begint en dingen op te ruimen na die tijd. Maar meestal kunnen je kinderen daar best wel even op wachten.

2. Schoonmaakwerk

Sommige vrouwen houden helemaal niet van schoonmaakwerk, maar anderen vinden dit prima om te doen. Als schoonmaakster hangt het er vooral van af bij wie je in dienst bent. Maar bij bijna alle bedrijven – en natuurlijk ook als je voor jezelf werkt – mag je zelf voor een groot deel je werktijden bepalen. Ideaal als je kinderen hebt, want dan kun je je werkuren zo manoeuvreren dat je genoeg tijd overhoudt samen met je kinderen.

3. Gastouder

Om gastouder te worden moet je een korte studie volgen en zorgen dat je regelmatig up-to-date blijft. Verder dien je een certificaat te halen en moet je huis kindveilig zijn. Maar als dat eenmaal geregeld is, heb je wel de beste baan die je je maar wensen kunt. Je kunt namelijk zowel op je eigen kind als op gastkindjes passen. Zo verdien je lekker wat geld. Dit kun je ook wel zonder certificering, maar als je eerst een certificaat haalt kunnen moeders subsidie krijgen als ze hun kinderen bij jou brengen. Je hebt dan dus veel meer kans op ‘klanten’.

4. Thuiswerk

Er zijn verscheidene websites die thuiswerk aanbieden. Dit is vooral interessant voor jonge moeders, die met een baby zitten. Als je kind ouder dan 4 jaar is, kan hij naar school en heb je meer tijd voor ander werk. Tot die tijd is thuiswerk ideaal: dan kun je lekker thuis voor je kind zorgen terwijl je je werk doet. Het gaat vaak om het inpakken van spullen of het schrijven van (reclame)teksten. Het is soms even lastig om hier binnen te komen, maar als je eenmaal een reputatie hebt opgebouwd van goede en betrouwbare werker zullen er meer thuiswerk-opdrachten jouw kant op komen.

5. Administratief werk

Administratief werk mag heel vaak parttime worden gedaan. De laatste jaren kun je vaak als parttime werknemer zelf zo’n beetje bepalen welke dagen of dagdelen jou goed uitkomen. Fijn dus als je kinderen hebt, want dat maakt je lekker flexibel! Via diverse betrouwbare vacaturesites is veel administratief werk te vinden. Een alternatief is een baan als secretaresse, waarbij de voorwaarden vaak ongeveer hetzelfde zijn.

Als je als moeder (weer) aan de slag gaat, is dat vaak wel even wennen. Zeker als je gaat werken na het zwangerschapsverlof kan het lastig zijn om weer te wennen aan de werkuren en de lange periodes dat je je kindje niet ziet. Echter, de meeste vrouwen vinden het wel heel prettig om wat te werken, zodat ze ook geld in het laatje brengen. Bovendien heb je zo niet dat grote gat op je CV, wat voor problemen kan zorgen als je pas wilt gaan werken als je kinderen al groter zijn. Vroeger gebeurde dit wel veel, waardoor vrouwen die nu rond de 40-50 jaar oud zijn vaak een gat op hun CV hebben van meer dan 10 jaar – voor veel werkgevers een reden om hen niet aan te nemen! Ga dus lekker parttime aan de slag in een van deze 5 leuke én praktische banen voor moeders!

Weet jij zelf nog een leuke (parttime) baan die goed te combineren is met het moederschap? Laat het weten!

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

2 Comments

  1. In het onderwijs dezelfde werktijden als de schooltijden?! Jufffen en meesters gaan echt niet direct na schooltijd naar huis hoor… Dus heb je nog steeds zowel voor- als naschoolse opvang nodig. Het is zeker te combineren maar niet “perfect”.

  2. Ik dacht exact hetzelfde alls Fleur. Heb overwogen om me om te scholen voor het onderwijs, maar dat is niet haalbaar. Om 8 uur aanwezig zijn en na schooltijd nog bezig. En schoonmaakwerk valt ook vaak ongunstig. Zijn toch meestal de vroege ochtenduren waarin je je kind naar school helpt…

Reageer