PraktischVeiligheid

5 tips om te voorkomen dat je kind aan het appen is op de fiets

Judith1221 x bekeken

Appen op de fiets kan heel gevaarlijk zijn. Je bent bezig met je telefoon, waardoor je niet op de weg kunt letten. Maar veel mensen denken dat je best twee dingen tegelijk kunt doen. Met gevaarlijke consequenties: er ontstaan sneller gevaarlijke situaties of ongelukken als je bezig bent met je telefoon in het verkeer. Als ouders wil je dus graag dat je kind niet bezig is met zijn telefoon op de fiets. Maar hoe voorkom je dat? Dit zijn 5 handige tips!

1. De boete is voor je kind

Sinds 1 juli is de nieuwe wet ingegaan die telefoongebruik op de fiets verbiedt. De boete is €95,- exclusief administratiekosten. Dat betekent dus dat appen op de fiets een flinke boete kan opleveren. Het is verstandig om uit te leggen dat, als je kind een boete krijgt, hij die zelf zal moeten betalen. Zo heeft zijn gedrag direct consequenties en zal hij waarschijnlijk beter opletten.

2. Gebruik prepaid

Een abonnement klinkt verstandig omdat het goedkoper is. Maar een telefoonabonnement heeft als nadeel dat je (vrijwel) onbeperkt kunt internetten op elke plaats. Je kind kan dus overal op internet bezig. Het werkt veel beter om te kiezen voor prepaid van Simyo. Dan kost het geld om te internetten als je geen gebruik maakt van WiFi. Het gevolg is dat je kind veel minder snel zal internetten op de fiets, want dat kan hij thuis een stuk goedkoper. Dat geldt overigens ook voor prepaid internet bundels, die een beperkte hoeveelheid internet MB’s geven.

3. Laat je kind zien wat er gebeurt

Hoewel geld meestal een goede stimulans geeft, wil je natuurlijk ook dat je kind het gevaar ziet van appen op de fiets. De NOS maakte een filmpje waarin ze zelf probeerden wat er gebeurt als je aan het appen bent. Een goed filmpje om samen met je kind te kijken naar wat er gebeurt als je niet oplet:

4. Geef zelf het goede voorbeeld

Kinderen kijken alles af van hun ouders. Helaas vooral de slechte gewoontes. En dus neemt je kind je absoluut niet serieus als je hem waarschuwt voor appen op de fiets, als je het zelf wel doet. Overigens geldt dat ook voor smartphone gebruik in de auto: geef zelf altijd het goede voorbeeld, want daarmee voorkom je dat je kind je (bewust of onbewust) na gaat doen.

5. Geen telefoon

Er is nog een laatste optie: je kind (tijdelijk) geen telefoon geven. De meeste kinderen krijgen een telefoon rond hun twaalfde jaar, als ze naar de middelbare school gaan. Dan gaan ze meestal een grotere afstand fietsen en is het verstandig als ze bereikbaar zijn voor noodgevallen. Je kunt met je kind afspreken dat je de telefoon een tijdje in beslag neemt als je merkt dat hij ermee bezig is op de fiets. Voor jongeren werkt dit vaak wel als laatste redmiddel, want ze willen natuurlijk niet dat hun telefoon wordt afgenomen.

Je wilt je kind zo veilig mogelijk laten deelnemen aan het verkeer. Gelukkig kun je best veel doen om dit te stimuleren. Maar tegelijkertijd laten kinderen, en vooral puberende tieners, zich niet altijd sturen. Met deze 5 tips kun je je kind er hopelijk van weerhouden om bezig te zijn met de telefoon in het verkeer.

Dit artikel is een samenwerking

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer