5x tips om je peuter kleuren te leren
Een dreumes begint al snel kleuren en vormen te onderscheiden. Toch weet hij er meestal nog geen naam voor te bedenken. Dat komt pas in de peutertijd. De ene peuter begint al op zijn 2e verjaardag enthousiast de kleuren van de regenboog op te sommen, de andere peuter ontdekt pas veel later dat er verschillende kleuren zíjn. Het tempo maakt niet uit, maar toch is het voor jou leuk om je peuter kleuren te leren.
1. Boekjes over kleuren
Er zijn honderden peuterboekjes die over kleuren gaan. Kleuren herkennen, maar ook verhalen die over bepaalde kleuren gaan. Zo zijn er mooie boekjes waarin de kleuren van de regenboog een voor een langskomen. Het kleurwoordenboek benoemd een hele reeks kleuren met voorwerpen die erbij horen. Zo kun je op een leuke en speelse manier je kind duidelijk maken welke kleuren er zijn.
2. Spelletjes met kleuren
Je kunt heel veel spelletjes doen met kleuren. Zo kun je er een wedstrijdje van maken wie als eerste de rode bal, het gele blokje of de groene klei kan vinden. Je peuter zal al snel doorhebben wat er wordt gevraagd. Na een tijdje dit soort spelletjes spelen, zal hij al snel zelf allerlei kleuren gaan benoemen.
3. Onthoud: iedereen ziet anders
De hoofdkleuren zijn doorgaans wel duidelijk. Felgroen, Felgeel en knalblauw worden goed herkend. Maar er zijn ook kleuren die wat minder duidelijk zijn. Zo kan het voorkomen dat jij een kleur aanwijst als groen, terwijl je partner stug volhoudt dat hij het blauw vindt. Ook rood en roze liggen dicht naast elkaar, evenals oranje en geel. Kijk maar eens naar een kleurenspectrum: midden tussen twee kleuren zit altijd een overgangskleur die zowel het een als het ander zou kunnen zijn. Onthoud dat je deze discussies niet alleen met volwassenen hebt: ook kinderen herkennen sommige kleuren iets anders dan jij. Zolang het goed gaat op de felle kleuren, heeft je kind blijkbaar al goed door wat welke kleur is. Nuances komen later wel.
4. Gebruik zelf consequent de kleuren
Gebruik de kleuren bij veel dingen die je doet en zegt. Zeg bijvoorbeeld niet “ik pak het autootje”, maar zeg “ik pak het blauwe autootje”. Je kind krijgt al snel door dat de bijvoeging iets zegt over de kleur van het voorwerp. Zo pikt hij de kleuren waarschijnlijk een stuk sneller op.
5. Raak niet gefrustreerd
Soms duurt het wat langer voordat een kind de kleuren kan aangeven. Vaak herkent hij ze wel, maar weet hij gewoon niet goed hoe ze heten. Dat is geen enkel probleem: waarschijnlijk is je kind met heel andere dingen bezig. Kan jouw peuter al van de onderste tree van de trap springen, stuitert hij je hele huis door en moet je hem aanlijnen als je naar buiten gaat? Dan is je kind waarschijnlijk nog veel te druk met spelen en kijken om allerlei feitjes te leren. Dat komt vanzelf als je kind wat ouder wordt.
6. Kinderen ‘verspringen’ nog weleens
Stel je voor dat je met je peuter vlinders zit te tellen. Dan is de kans vrij groot dat dat zo gaat: “een, twee, drie, vier, blauw…”. Peuters ‘verspringen’ nog weleens in hun denken. Dan vergeten ze dat ze aan het tellen zijn en stappen ze over op een kleur. Dat geldt andersom ook: het is best mogelijk dat jij vraagt welke kleur iets heeft, terwijl hij de vorm of juist het aantal benoemd. Geeft niks, want ook verspringen hoort er helemaal bij.
Het is ontzettend leuk om samen met je peuter aan de slag te gaan. Het is helemaal fijn als je kind al vrij snel doorheeft hoe het eigenlijk zit met de verschillende kleuren. Toch moet je opletten dat je de lat niet te hoog legt. Sommige peuters zijn er gewoon nog niet aan toe om al met kleuren aan de slag te gaan. Houd het vooral eenvoudig en leg het opzij als je kind gefrustreerd raakt.