WonenBabykamerKinderkamerPraktisch

6 soorten mooie gordijnen voor in huis

Judith3186 x bekeken

Als je op zoek gaat naar gordijnen, ontdek je al snel hoeveel keus er eigenlijk is. Je hebt de keus uit heel veel soorten raamdecoratie. En zelfs als je hebt gekozen voor klassieke stoffen gordijnen heb je nog heel veel mogelijkheden. Wat kan er eigenlijk allemaal? Dit zijn 6 soorten mooie gordijnen voor in huis.

1. Vitrage

De eerste gordijnsoort is vitrage. Dit worden ook wel glasgordijnen of transparante gordijnen genoemd. Vitrage is bedoeld om inkijk te voorkomen. Het licht wordt goed doorgelaten, maar mensen kunnen niet naar binnen gluren in huis. Misschien denk je bij vitrage vooral aan ouderwetse designs, maar er is tegenwoordig ook hele moderne vitrage te vinden. Ga je deze gordijnen kopen, dan combineer je ze meestal met overgordijnen.

vitrage

2. Overgordijnen

Vitrage wordt vaak gebruikt in combinatie met overgordijnen. Overgordijnen zijn van dikke stof. Ze sluiten het licht buiten en zorgen zo voor nog meer privacy. Over het algemeen doe je overgordijnen alleen ‘s avonds en ‘s nachts dicht, want overdag wordt het te donker in de kamer. Niet alle overgordijnen zijn verduisterend, maar wel zijn ze allemaal van vrij dikke stof die weinig licht doorlaat. Met een combinatie van vitrage en overgordijnen creëer je heel gemakkelijk een stijlvolle kinderkamer.

Overgordijnen

3. Inbetweens

Zoals de naam al zegt zitten inbetweens tussen vitrage en overgordijnen in. De stof is dun, maar wel dikker dan die van vitrage. Het licht wordt deels gefilterd, maar het komt wel door de gordijnen. Zodoende zijn er veel mensen die niet kiezen voor de combinatie van vitrage en overgordijnen, maar die liever kiezen voor inbetweens.

Inbetweens

4. Vouwgordijnen

De drie voorgaande gordijnen hangen verticaal voor de ramen. Vouwgordijnen zijn anders: zij zijn horizontaal geplaatst. Er zijn twee soorten vouwgordijnen. Bij de romantische variant is de stof in bogen gehangen. Daardoor zien de gordijnen en warm, gezellig en sfeervol uit. Bij moderne vouwgordijnen is de stof in strakke banen gehangen. Daardoor krijg je een veel strakkere uitstraling. De gordijnen hangen breed over het raam en kunnen omhoog en omlaag, zodat je meer of minder privacy en lichtval krijgt. Je kunt vouwgordijnen zelf maken, maar dat is wel een flinke klus!

Vouwgordijnen

5. Rolgordijnen en duo rolgordijnen

Rolgordijnen zijn van gladde stof en zitten strak opgerold op een rol. Net als bij vouwgordijnen hangen de gordijnen boven het raam en kun je ze laten zakken. De meeste vouwgordijnen zijn effen, al zijn er ook gordijnen met leuke patronen, bijvoorbeeld voor in de kinderkamer. Duo rolgordijnen zijn bijzonder. De stof bestaat uit banen van transparante en niet-transparante stof. Je kunt het gordijn op zo’n manier hangen dat er veel licht binnenvalt en je ook naar buiten kunt kijken. Maar door de stof iets te verschuiven kun je zorgen voor volledige sluiting.

Rolgordijnen

6. Plissegordijnen

Plissegordijnen zijn gordijnen die bestaan uit een stijve stof die gevouwen is. Daardoor krijg je een soort harmonica effect. Je kunt de gordijnen precies op de hoogte instellen die je fijn vindt. Je kunt zowel de bovenkant als de onderkant van het gordijn los bedienen. Je kunt bijvoorbeeld overdag kiezen voor één strook gordijnen in het midden van het raam, terwijl je ‘s nachts het gordijn volledig sluit.

plisse gordijnen

Deze 6 soorten gordijnen zijn de bekendste in Nederland. Er zijn nog wel meer raambekledingen, maar dat zijn eigenlijk geen gordijnen. Bijvoorbeeld jaloezieën en lamellen zijn geen gordijnen, omdat ze uit andere materialen bestaan. Wil jij graag mooie gordijnen voor in de kinderkamer, woonkamer of slaapkamer? Dan weet je nu het verschil tussen de soorten die je kunt kiezen.

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer