KinderkamerBabykamerDIY

De kinderkamer schilderen

Judith2487 x bekeken

Wanneer je kind opgroeit zul je waarschijnlijk wel een aantal keer de kinderkamer veranderen. Je eigen smaak verandert en zodra je kind opgroeit zal hij of zij ook zelf bepaalde wensen hebben. Als je de sfeer in de kinderkamer wilt veranderen zijn er allerlei dingen die je aan kunt pakken, zoals het verven van de muren. Wel een inspannende klus, maar ook een waarvan het effect erg groot is.

Belangrijk voor een mooi eindresultaat: voorbereidingen

Ga je de kinderkamer schilderen, dan is een goede voorbereiding essentieel. Is de ondergrond geschikt om te schilderen of moet je eerst nog behang verwijderen? Zit er geen vocht in de muren dat eerst nog behandeld moet worden? Vocht herken je aan donkere plekken. Dit zorgt niet alleen voor een ongezond leefklimaat, maar kost ook nog eens honderden euro’s extra per jaar aan stookkosten. En zijn eventuele gaten gedicht en beschadigingen weggewerkt? Voordat je aan de slag gaat is het goed te bedenken welke materialen voor het schilderen allemaal nodig zijn. Haal deze vooraf in huis zodat je je werk niet hoeft te onderbreken.

Pff, en dan moet je dus ook een keuze gaan maken tussen al die verschillende soorten muurverf. Voor de kinderkamer zijn acryllatex en vinyllatex erg geschikt omdat deze afwasbaar zijn. Ook leuk is schoolbordverf, waarop met krijt getekend mag worden. Voor jongens kun je natuurlijk altijd een stoere kleur legergroen kiezen, terwijl meiden waarschijnlijk gaan voor roze glitterverf. Hieronder vijf voorbeelden van stijlen die je kunt creëren door te spelen met kleuren en verftechnieken.

Een accentmuur in een opvallende kleur

Kinderen houden van sprekende kleuren. Wil je echter geen kermis maken van de kinderkamer? Kies er dan voor om slechts een wand in een afwijkende kleur te schilderen, die ook terugkomt in de meubels of accessoires. Dit maakt de ruimte direct al veel levendiger. Let er wel op welke wand je als zogenaamde accentmuur kiest, aangezien deze invloed heeft op de visuele perceptie van de ruimte.

Tweekleurige muren voor een speels effect

Er was al genoemd dat kleur heel wat met de beleving in een ruimte kan doen. Zo krijg je weer een heel ander ruimtelijk effect door alle muren in de kinderkamer tweekleurig te maken. Een voorbeeld is de onderste baan in een contrastkleur zoals traditioneel roze of blauw en de bovenste helft van de muren wit, maar je kunt ook kiezen voor twee kleuren die meer in dezelfde kleurenrange liggen. Of kies voor een meisjeskamer de altijd mooie combinatie van zachtroze en grijs.

Kinderkamer in twee kleuren geschilderd
www.pixabay.com

Contrastkleuren die in elkaar over lopen

Contrastkleuren hoeven niet per se van elkaar gescheiden te zijn, ze kunnen ook in elkaar over lopen. Wil je het rustig houden dan kun je de overgang van de ene naar de andere kleur geleidelijk aan laten gebeuren. Iets sprekender wordt het als de overgang op een wat nonchalantere manier gemaakt is.

Je kind in de wolken

Verf met een roller of kwast aanbrengen geeft een strakke en moderne uitstraling. Wil je de kinderkamer iets romantischer maken, dan kun je ook de verf op de muur aanbrengen met een spons. Dit geeft meer het idee van diepte. De verf met een spons op de muur deppen geeft een gewolkt patroon met een zuidelijke mediterrane uitstraling. Houd het rustig houden door met maar een kleur te werken, of kies voor extra diepte door er nog een iets donkerdere tweede kleur overheen aan te brengen.

Sjablonen met vrolijke patronen of tekst

Ook erg leuk voor de kinderkamer is een vrolijk patroon of leuke tekst. Speelse bloemen of een ruitvorm? Of is je kind dol op bepaalde dieren? Deze kun je met sjablonen zo op de muur schilderen. Sjablonen kun je krijgen in alle soorten en maten, met patronen of met tekst. Ben je op zoek naar iets echt unieks, dan kun je zelfs een sjabloon zelf ontwerpen. Nog meer inspiratie nodig? We hebben nog 5 leuke ideeën voor de muur van je kinderkamer op een rijtje gezet.

Ga je verhuizen en moet je nieuwe woning nog geschilderd worden? Dan is het natuurlijk het makkelijkste om dit te doen voor de verhuizing. Zo loop je niet alleen het risico dat de spullen op de mooie nieuwe kinderkamer onder de verf komen te zitten, maar heeft je kind ook geen last van de verflucht.

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer