De tweede zwangerschap: wat is anders?
De tweede zwangerschap is anders dan de eerste. De eerste zwangerschap is heel erg bijzonder. Je voelt en ervaart alles voor het eerst. Vrouwen met meerdere kinderen geven aan dat een tweede zwangerschap echt heel anders is. Maar in welke opzichten? Het je bijvoorbeeld bij een tweede zwangerschap andere symptomen? Dít is anders aan een tweede zwangerschap.
1. Je hebt minder rust
Bij de eerste zwangerschap heb je doorgaans minder rust. Er loopt al een klein mensje rond dat heel veel aandacht van je vraagt. Je bent vaak een stuk drukker bezig, waardoor je ook minder tijd hebt om rustig te genieten. Op zich prima, maar dat betekent dat je deze zwangerschap waarschijnlijk ook minder tijd hebt voor die stille droommomenten die de eerste zwangerschap met zich meebracht.
2. Je herkent alles sneller
Bandenpijn was tijdens de eerste zwangerschap reden voor paniek. Wat is dit? Waarom doet het pijn? Bij de tweede zwangerschap ben je relaxter: het hoort erbij. Dat geldt ook voor de eerste bewegingen die je voelt. Je herkent ze sneller, waardoor je je tweede kindje meestal een aantal weken eerder voelt bewegen dan de eerste. Het geldt (helaas) voor alle klachten en kwaaltjes, maar ook voor de leuke dingen. Je herkent het en dus is het tegelijkertijd gemakkelijker te begrijpen én minder speciaal.
3. Je hebt alles al in huis
Je hebt nog alles van de eerste baby. Misschien moet je nog wat extra doeken, luiers en kleertjes in de kleinste maat kopen, maar verder ben je al compleet. Aan de ene kant best gemakkelijk, aan de andere kant misschien ook wel jammer. In de eerste zwangerschap was het juist zo leuk om er speciaal voor te gaan shoppen. Nu haal je haastig de oude zwangerschapsbroek uit de kast en je hoopt maar dat je er nog in past. Uitgebreid shoppen met een klein kindje en een dikke buik is ook lang niet zo relaxt als het vorige keer was…
4. Je bent eerder moe
De tweede zwangerschap is anders omdat je eerder moe bent. Je hebt zoals gezegd een drukker leven. Maar het is niet alleen dat. Op een of andere manier word je er gewoon sneller moe van. Waarom dat zo is, is niet helemaal duidelijk. De rol van een klein kind speelt natuurlijk zeker mee bij de vermoeidheid die je kunt voelen!
5. De tweede zwangerschap symptomen zijn anders
Misschien herken je wel de misselijkheid. Maar veel vrouwen geven aan dat ze de tweede zwangerschap symptomen heel anders voelden. Ze voelden andere pijntjes en kwaaltjes. Of ze gingen met de bekende kwalen anders om. Je bent natuurlijk al voorbereid en dat maakt het soms makkelijker, maar soms ook moeilijker. Bijvoorbeeld als je erg opziet tegen die lange periode van misselijkheid. Bedenk dat de symptomen van de tweede zwangerschap echt heel anders kunnen zijn, dus wie weet valt het erg mee.
6. De uiterlijke kenmerken van de tweede zwangerschap zijn anders
Bij de eerste duurde het misschien best lang voordat je een mooie buik kreeg. Veel vrouwen komen pas later in de zwangerschap aan en krijgen ook pas later de bolle buik. In de tweede zwangerschap is dat anders. De buik is al helemaal uitgerekt geweest. De kans is dus heel groot dat een van de kenmerken van de tweede zwangerschap is dat je al met 6 weken je broeken niet meer dicht krijgt. Naast de andere buik is de invloed van de tweede zwangerschap vaak ook anders voor je huid, haar en nagels. Dat komt omdat je hormoonspiegel hoogstwaarschijnlijk anders is dan bij de eerste zwangerschap.
7. De reacties zijn anders
De reacties van je omgeving zijn bij de tweede zwangerschap heel vaak anders dan bij de eerste. De focus ligt minder op adviezen geven (wat best fijn is, want je weet het meeste toch al). Soms wordt er heel vreemd meelevend gereageerd, alsof je een ziekte hebt. Op de toon van ‘och, dan zul je wel heel moe zijn’. Of ‘lukt het nog om het rond te krijgen met het huishouden?’. Let er maar eens op, die tweede zwangerschap roept heel andere reacties op.
8. Je leeft er samen met je kind naartoe
Is je kind al ouder dan 2-2,5 jaar? Dan is de kans groot dat hij heel veel begrijpt van de zwangerschap. Veel kleine kindjes begrijpen het al en willen graag meeleven. Het is super leuk om samen met je kind toe te leven naar het moment dat er een broertje of zusje bij komt.
Ben je zwanger van de tweede, dan vallen je al snel verschillen op. De tweede zwangerschap is anders, in allerlei opzichten. Van andere kwalen en klachten tot andere reacties in je omgeving. Wat herken jij van deze veranderingen?