Baby´sGezondheidKinderenPraktischZwanger en mama

De vaccinatiegraad daalt. Moeten we ons zorgen gaan maken?

Judith1453 x bekeken

Het is alweer enkele jaren in het nieuws: de vaccinatiegraad daalt. De WHO (wereld gezondheid organisatie) trekt aan de bel. Als we niet massaal onze kinderen laten vaccinatieren, zullen ziektes als mazelen en pokken opnieuw de kop opsteken. Terwijl ze, met goede vaccinatie, volledig uitgeroeid kunnen worden. De vaccinatiegraad daalt dus. Moeten we ons daar zorgen om gaan maken?

De vaccinatiegraad, hoe zit dat ook alweer?

De vaccinatiegraad is het aantal kinderen dat wordt ingeënt. In Nederland was de vaccinatiegraad altijd erg hoog. Aan het begin van het rijksprogramma was de vaccinatiegraad boven de 80%. Alleen uitzonderingen lieten hun kinderen niet inenten. Meestal was dat vanwege een religieuze overtuiging. De laatste jaren is er echter een duidelijke trend te zien waarbij minder kinderen worden ingeënt. De reden ligt nu wat meer verspreid. Zo zijn er diverse complottheorieën aangaande vaccinaties.

De redenen om niet te vaccineren

Zoals gezegd was vroeger vooral religie een reden om niet in te enten. Dat was een relatief kleine minderheid, waardoor de vaccinatiegraad nog prima was. Ziektes als mazelen en waterpokken woedden op een bepaald moment alleen nog in de ‘bijbelgordel’. En zelfs daar werden ze flink geremd omdat er ook daar heel wat mensen wél voor kozen om hun kinderen in te enten. Maar tegenwoordig lijken er heel wat meer redenen om kinderen niet te vaccineren. Enkele redenen:

  • Mensen denken dat vaccinatie een oorzaak kan zijn van autisme. Deze theorie is in ettelijke onderzoeken allang ontkracht. De enige logica van de beschuldiging is dat het aantal gevallen van autisme is gestegen sinds de jaren ’70. Een verklaring hiervoor is simpelweg dat autisme nu veel beter gediagnosticeerd kan worden en eerder wordt ontdekt.
  • Er is een complottheorie die er vanuit gaat dat de overheid kwade bedoelingen heeft met het inentingsprogramma. Ze denken bijvoorbeeld dat er stiekem chips worden geïmplanteerd tijdens de vaccinatie. Ook deze theorie is allang ontkracht, maar blijft toch bestaan.
  • Het is een trend dat mensen macrobiotisch of biologisch verantwoord willen leven. Daar past vaccinatie volgens sommigen niet goed in, omdat het kunstmatige of bewerkte stoffen zijn die ingespoten worden. Op zich klopt het dat het kunstmatig is, maar of je dan de veiligheid maar moet opgeven is de vraag.

Wat als de dekkingsgraad te laag wordt?

Wanneer de dekkingsgraad van de vaccinaties te laag wordt, kunnen ziekten de kop weer opsteken. Zo zijn er vorig jaar vier keer zoveel doden gevallen door mazelen dan een jaar eerder. Dat is voor groot deel te wijten aan een lagere vaccinatiegraad. Want als je ingeënt bent, kun je de meeste ziektes niet meer doorgeven aan anderen. Als je niet ingeënt bent, kun je dat wel doen; ook als je zelf niet ziek wordt. Het gevolg is dus dat mensen die hun kinderen niet laten inenten niet alleen zelf een risico lopen, maar ook anderen in de omgeving lopen dat risico. Hoe minder mensen zijn ingeënt, hoe gemakkelijker ziektes zich verspreiden. Als de dekkingsgraad te laag wordt, zal een nieuwe epidemie ontstaan.

Zelf ben ik niet echt een fan van vaccinatie. Ik vind bepaalde vaccinaties eigenlijk een beetje overbodig. Maar aan de andere kant vind ik bepaalde vaccinaties wel echt belangrijk. Wat denk je van polio? Daar wil je je kind toch niet aan blootstellen? Bovendien geloof ik niet dat de overheid gekke dingen doet in het vaccinatieprogramma. De Nederlandse geheime dienst is zo lek als een mandje. Als er een complot was, hadden we dat allang gehoord. En dat verhaal dat kinderen er autisme van kunnen krijgen vind ik ook wat vergezocht. De gevolgen van níet vaccineren wegen voor mij dus niet op tegen de voordelen van wél vaccineren. Welke afweging maak jij?

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer