Fashion en beautyPraktisch

Draagzak of draagdoek voor de baby?

Judith2638 x bekeken

Baby’s houden van veel lichaamscontact met hun ouders. Sommige baby’s hebben in het begin zelfs een periode waarin ze alleen lekker slapen als ze worden gedragen of op de buik van hun vader of moeder liggen. Dit is voor sommige ouders lastig: je wilt graag wat doen in het huishouden, internetten op de computer of eens lekker de krant lezen. Gelukkig zijn er draagzakken en draagdoeken, waar je je kleintje makkelijk in kan doen. Zo heb jij je handen vrij om te doen wat je wilt. Maar wat kies je: een draagzak of een draagdoek?

Draagzak

Een draagzak is een stevig stuk stof, meestal katoen, met banden eraan. Deze banden kun je gemakkelijk over je schouders en rug spannen met behulp van gespen. Op deze manier heb je je baby snel en zonder gedoe tegen je aan. Sommige draagzakken zijn ontworpen zodat je ze eerst vastgespt en dan de baby erin laat zakken, andere werken precies andersom.

Voordelen: snel, gemakkelijk, de baby zit stevig en zakt niet naar beneden

Nadelen: onhandig mee te nemen en je moet letten op ergonomie. Niet alle draagzakken zijn goed voor de heupjes van de baby!

draagzak-voor-de-baby-babyslingsandcarriers-com
Bron: www.babyslingsandcarriers.com

Draagdoek

Een draagdoek is een lange geweven doek, zonder gespen of banden. De doek kan op verschillende manieren om je lichaam gevouwen worden en de baby kan er op verschillende manieren in. Er zijn grofweg twee soorten doeken: rekbare en niet-rekbare. De rekbare doeken zijn van een zachtere stof die prettiger is voor de baby, maar als je hem niet goed knoopt kan de doek wel zakken. De niet-rekbare doek is wat stugger, maar heeft als voordeel dat de baby op dezelfde hoogte stevig blijft zitten.

Voordelen: gemakkelijk mee te nemen, altijd een goede houding voor de baby, relatief goedkoop

Nadelen: je moet hem knopen, wat niet altijd gemakkelijk is. Zeker als je weinig ervaring hebt kan het best een klus zijn.

draagdoek
Bron: eigen afbeelding

Draagzak of draagdoek

Draagdoeken zijn een goedkope optie om het dragen eens te proberen. Bovendien zijn ze haast net zo snel om te doen als draagzakken als je er eenmaal ervaring mee hebt. In het begin kan het echter vrij lastig zijn, zeker met een rekbare draagdoek. Draagzakken zijn een duurdere optie: wil je een goede draagzak, dan kost die meestal meer dan 100 euro. Wees bij goedkopere draagzakken voorzichtig, want deze zijn meestal niet goed voor de heupjes van de baby. De baby moet in een soort ‘kikkerhouding’ tegen je aan kunnen liggen, met de beentjes iets omhoog.

Weet je niet wat je wilt? Benader dan vriendinnen waarvan je weet dat die een draagzak of draagdoek hebben en probeer het uit! Je kunt ook een draagconsult aanvragen, waarbij er iemand bij je thuis de verschillende opties laat zien. In ieder geval kun je zowel draagzakken als draagdoeken bestellen in alle denkbare kleuren. Zo kun je er dus een kiezen die mooi past bij jouw positiemode!

draagdoek-past-bij-kleding
Bron: www.momtricks.com

Afwisselen

Je kunt draagzakken en draagdoeken natuurlijk ook met elkaar afwisselen. Veel dames hebben draagzakken voor als ze de baby langere tijd dragen of bijvoorbeeld op vakantie gaan. Voor kortere periodes of als ze een klein eindje weg gaan nemen ze een draagdoek. Deze is bijvoorbeeld ook ideaal als je op visite gaat: een doek kan gemakkelijk worden opgevouwen en meegenomen. Sowieso is het altijd een aanrader om een product goed uit te proberen voordat je het koopt: dit voorkomt dat het resultaat tegenvalt.

PS: Er zijn ook baby’s die juist liever niet gedragen worden. Ongeveer 1 op 10 baby’s kalmeert sneller wanneer ze rustig in een wieg worden gelegd, in plaats van gedragen te worden. Niemand weet waarom dit zo werkt, maar maak je dus niet ongerust als jouw baby liever niet gedragen wordt: dat kan nu eenmaal gebeuren. Enerzijds is het jammer omdat je misschien altijd hebt gedacht dat je je kindje lekker bij je zou dragen; anderzijds heb je wel meer bewegingsvrijheid als jouw kindje tevreden is in de wieg.

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer