KidsPraktisch

Hoe bereid je je kind voor op zijn eerste fietservaring?

Mamasopinternet1912 x bekeken
fietservaring kind

Het moment waarop je kind voor het eerst gaat fietsen, is natuurlijk magisch. Niets is ontroerender dan zo’n kleine drommel die zwengelend en onvast probeert vooruit te komen op de fiets. Maar wat kun je nu eigenlijk als ouders doen, om je kind zo goed mogelijk voor te bereiden op dit moment? Geen idee? In dit artikel zetten we een aantal goede tips voor je op een rijtje!

Train met een stoelfiets

Een stoelfiets is een handig apparaat, waarbij je je benen op twee pedalen kunt plaatsen, om zo overal aan je conditie te werken. Voor een kind dat nog moet leren fietsen is het een mooi apparaat om de pedaalbeweging van het fietsen op te leren. Pak het speels aan, en probeer het zo leuk mogelijk te maken. Beloof het kind bijvoorbeeld dat als dit goed gaat, het op een echte mooie kinderfiets mag gaan oefenen.

Begin met een loopfiets

Maar ook beginnen met een loopfiets kan erg verstandig zijn. Door op dit type fiets te oefenen leert het kind zijn balans te bewaren, en om te gaan met het voortbewegen op een fiets. Het leert sturen, en doet ervaring op met de sensatie van vallen, want uiteraard is dit nooit helemaal te voorkomen. Leren fietsen doe je letterlijk met vallen en opstaan.

Lees voor over fietsen

Wat ook kan helpen, is je kind voor het zijn eerste ervaring op de fiets opdoet, veel te vertellen over fietsen, en het plezier ervan. Bijvoorbeeld door een leuk prentenboek in huis te halen waarop een kind geniet van het fietsen buiten. Beter nog, laat het visueel zien (bijvoorbeeld door een van deze YouTube filmpjes te kijken).

Hierdoor zal je kind een beter beeld hebben, en hoogstwaarschijnlijk erg gemotiveerd zijn het zelf te gaan proberen. De beste voorbereiding bestaat kortom uit een combinatie van leren omgaan met de beweging op de pedalen, het vinden van balans, en je kind een goede beeldvorming geven van wat fietsen inhoudt. Als je dat allemaal hebt gedaan, is het tijd om de eerste echte fiets te gaan kopen. Wij wensen jullie alvast heel veel succes toe!

 

mm
Mamasopinternet.nl is het moederblog met leuke shoptips, handige DIY en regelmatig winacties.

Reageer