PraktischBaby´sKinderenZwanger en mama

Je kind veilig in de zon laten spelen

Judith1347 x bekeken

De zon is slecht voor de huid. Het UV-licht kan kanker veroorzaken! Zeker bij jonge kinderen is het daarom goed om hier rekening mee te houden. Het is prima als je kind bruin wordt, want dat is een natuurlijk beschermingsproces. Maar toch moet je, ook als je kind al wat bruin is, nog steeds de huid beschermen. Hoe doe je dat op een handige manier?

1. Houd baby’s uit de zon

Baby’s mogen eigenlijk niet in de zon komen. Daarom zorg je altijd voor een plekje in de schaduw. Dat geldt met name voor kinderen tot 1 jaar. Zelfs in de schaduw moet je je baby buitenshuis insmeren met een hoge factor zonnebrand creme. Dat hoeft alleen niet als de schaduw wordt veroorzaakt door iets dat geen licht doorlaat, zoals een muur. Als het zonlicht alleen wordt geremd (bijvoorbeeld door een doek of bladeren), komt er nog wel een deel van het schadelijke UV-licht door. Je moet dan dus de huid goed insmeren.

2. Smeer altijd in

Je moet je kind eigenlijk altijd insmeren met zonnebrand creme of zonnemelk. Zeker als hij of zij zelf kan lopen, komt je kind wel in de zon. Kleine kinderen tot 4 jaar moet je altijd insmeren met factor 50. Dat komt omdat hun huid nog erg gevoelig is. Doordat het kind in deze fase erg snel groeit, is de huid kwetsbaar voor de zon. Kinderen die ouder zijn mag je ook insmeren met factor 40 of 30, maar liever niet lager. Dan heeft de zonnebrand creme namelijk een veel minder beschermende werking.

Let op: de beschermingsfactor wordt lager als de creme of zonnemelk ouder is. Na de houdbaarheidsdatum gaat deze achteruit. Een jaar na de houdbaarheidsdatum is de bescherming gehalveerd.

3. Beschermende kleding

Het werkt ook prima om beschermende kleding te dragen als de zon fel schijnt. Je kiest dan bij voorkeur voor een shirt met lange mouwen. Daaronder kan een broek of, als dat te warm is, een legging. Op deze manier is de huid nog beter beschermd dan met alleen zonnebrand creme. Nadeel is natuurlijk wel dat je het warmer krijgt. Nek, gezicht en handen moeten nog steeds goed ingesmeerd worden. Voor kleine kinderen is een zonnehoed eigenlijk altijd een must bij warmer weer, want ook de huid in het gezicht is kwetsbaar.

Beschermen tegen de zon is een belangrijke verantwoordelijkheid die je als ouder hebt. Je moet deze taak zeker serieus nemen. Huidkanker is namelijk een van de meest voorkomende vormen van kanker. En als het een kwaadaardige kanker is, is het uitzonderlijk moeilijk te behandelen omdat het snel verspreidt. Je kunt natuurlijk niet altijd alles voorkomen, maar je kunt er wel op letten. Voorkomen is beter dan genezen – zeker bij een ongeneesbare ziekte!

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer