KinderenKidsPraktisch

Kinderen wakker maken: 4 tips

Judith1389 x bekeken

Je kind wakker maken: voor sommigen een eitje, voor anderen een ramp. Want waar het ene kind al om half zes naast je bed staat te gillen, is de ander niet uit bed te branden. Uiteindelijk komt dat allemaal wel goed, maar hoe pak je dit handig aan? Dit zijn 4 handige tips om je kinderen op een fijne manier wakker te maken.

1. Neem de tijd

Accepteer dat je kind ‘s ochtends moeilijk wakker te krijgen is. Neem er dan ook de tijd voor. Kom niet naar boven stormen met de mededeling dat je kind nog 2 minuten heeft om op te staan, tanden te poetsen en te ontbijten. Neem in plaats daarvan rustig de tijd om je kind wakker te maken en op te laten starten.

2. Maak een vast patroon

Een vast patroon is voor een kind veel fijner dan een wisselend beeld. Dus bak een vast ochtendprogramma dat je elke ochtend afdraait. Dat kan betekenen dat je elke ochtend 3x komt roepen om je kind wakker te maken, maar dat je dan na die derde keer ook echt verwacht dat hij uit zijn bed komt.

3. Gebruik een wekker

Al vanaf peuterleeftijd kan een wekker heel fijn zijn, als je kind zelfstandig uit bed kan. Kies een wekker die je kind prettig vindt. We adviseren een wekker met een prettig geluid (of bijvoorbeeld radio) én verlichting. Dat kan een wake-up light zijn, maar je kunt ook kiezen voor een projecterende wekker. Zo wordt je kind beter wakker, vooral in de winter.

4. Laat zien wat er mis kan gaan

Laat eens zien wat er gebeurt als je kind niet wakker wil worden. Ga naar je kind toe en zeg duidelijk dat het tijd is om uit bed te komen. Doe dat na enkele minuten nogmaals en een poosje later nog eens. Reageert je kind niet? Ga dan gewoon verder met je eigen ochtendritueel en negeer je kind. Zo los je het verder op:

  • Kleine kinderen worden vaak een heel stuk actiever als ze merken dat je ze gewoon negeert en naar beneden gaat om te ontbijten. Dan kan er ineens wel flink tempo worden gemaakt!
  • Grotere kinderen kun je het best een keer te lang laten liggen. Vervolgens ga je naar boven en maakt duidelijk dat de school al begonnen is. Laat je kind zich aankleden en tanden poetsen en stuur hem vervolgens zonder pardon naar school. Te laat komen is behoorlijk gênant, waardoor je kind het waarschijnlijk niet nog een keer zo ver zal laten komen.
  • Tieners krijgen doorgaans straf op de middelbare school voor te laat komen. Laat je kind dus rustig een keer te laat komen en controleer of hij daar ook straf voor heeft gekregen. Werkt doorgaans ook prima om het af te leren.
  • Moet je zelf weg en is je kind nog klein (tussen 2,5 en 4 jaar)? Neem hem gewoon in pyjama mee naar gastouder of speelzaal (neem wel gewone kleren in een tas mee) en maak duidelijk dat je echt geen tijd hebt om aan te kleden of te ontbijten. Dat gebeurt ook maar één keer, daarna zal je kind waarschijnlijk wel op tijd zijn zodat er ontbeten en aangekleed kan worden.

Door je kind de consequenties van laat uit bed komen te laten voelen, zal je kind leren dat er een goede reden is waarom je hem uit bed haalt.

Kinderen wakker maken is niet fijn. Vooral in de winter, als het donker is, kan het een flink probleem zijn. Vaak zijn peuters en pubers het lastigst wakker te krijgen. Het wakker maken hangt af van de hoeveelheid tijd die je hebt, want hoe meer haast je hebt hoe minder vriendelijk je doorgaans klinkt en hoe geïrriteerder je kind zal zijn. Bovendien maak ook het karakter uit: sommige kinderen hebben gewoon een ochtendhumeur en andere helemaal niet. Maar met deze 4 tips moet je zowel vriendelijke langslapers als mopperige kinderen met ochtendhumeur sneller en makkelijker uit bed kunnen krijgen.

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer