KinderkamerGezondheidKinderenPraktisch

Wat zijn de beste kinderkamer planten?

Judith1543 x bekeken

Planten in de kinderkamer zijn goed en gezond. Tenminste, dan hoor je overal. Maar hoe zit dat nu eigenlijk echt? En wat zijn dan de beste kinderkamer planten? Hier vind je alles over het kiezen van de juiste planten voor de kinderkamer!

Zuurstof, CO2 en planten

De reden dat planten gezond zouden zijn in een ruimte is omdat ze de lucht kunnen zuiveren. Maar hoe zit dat eigenlijk? Er zijn twee manieren waarop planten de lucht kunnen zuiveren. De eerste vorm is allang bewezen: planten zetten CO2 om in O2. Vooral in slaapkamers en kinderkamers wordt in de loop van de nacht veel CO2 gevormd door het uitademen van de personen in de ruimte. Het is dus best fijn als je planten een deel daarvan omzetten in zuurstof!

Luchtzuiverende planten

Een andere manier van luchtzuivering is het verwijderen van slechte stoffen in de lucht. Dat doen de meeste planten helaas niet of nauwelijks. Er is maar één plantenfamilie die dat doet: de varen. Varens zijn oerplanten en hebben andere eigenschappen dan de meeste andere planten. Ze nemen bepaalde afvalstoffen op uit de lucht en zuiveren haar zo. De stoffen die opgenomen worden? Formaldehyde, Xyleen en Tolueen. Deze stoffen komen vrij uit hout, maar ook bij het verbranden van gas of olie. Deze stoffen vind je dus vooral in huizen met veel hout en in de buurt van een gasstel of ketel. Heb je dan absoluut varens nodig? Niet perse, want de stoffen komen vrijwel nooit voor in gevaarlijke hoeveelheden. Af en toe luchten is effectiever dan het plaatsen van een plant in de kinderkamer.

De ideale plant voor de kinderkamer

Zijn planten gezond? Jazeker! Ze vormen een natuurlijk element, de organische groene kleur is heel rustgevend en bovendien leveren planten zuurstof. De varen is daar toevallig ook heel goed in. Dus zijn varen-achtige planten ideaal voor de kinderkamer. Maar het zijn niet de enige goede planten voor de kinderkamer. Andere goede kinderkamer planten zijn bijvoorbeeld de Yucca, Monstera en Goudpalm. Sneller groeiende planten zetten doorgaans meer CO2 om in zuurstof. Bovendien zijn verhoutende planten beter omdat de CO2 dan permanent wordt opgeslagen in stam en takken.

Kinderkamer planten hoeven niet perse luchtzuiverend te zijn. In de eerste plaats is het gewoon belangrijk dat je dagelijks de ramen op zet en de kamer laat luchten. Toch zijn planten een goed idee in de kinderkamer. En dan kies je bij voorkeur wel voor planten die niet alleen mooi zijn, maar ook effectief de luchtkwaliteit verbeteren. Er zijn veel mooie siervarens die zowel goed zijn in zuurstofproductie als het opnemen van slechte stoffen. Wat ons betreft is de kamervaren dus de beste kinderkamer plant.

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer