KinderkamerGezondheidKidsKinderenPraktisch

Kinderkamer en huisdieren: voor- en nadelen van huisdieren in de kinderkamer

Judith1408 x bekeken

De kinderkamer en huisdieren zijn niet altijd een goede combinatie. Sommige moeders vinden het prima om huisdieren in de kinderkamer te laten, bij andere gezinnen mogen er juist geen huisdieren in de slaapkamer komen. Wat is eigenlijk praktisch? Wat zijn de voor- en nadelen van huisdieren in de kinderkamer?

Voordelen van huisdieren in de kinderkamer

Er zijn zeker verschillende voorbeelden te noemen waarbij een huisdier in de kinderkamer een prima idee is. Dat hangt natuurlijk deels af van het huisdier waarover het gaat. Maar het hangt ook af van je eigen ideeën over hygiëne en over een aantal andere praktische zaken. Dit zijn voordelen van huisdieren in de kinderkamer:

  • Sommige kinderen slapen beter met een huisdier, bijvoorbeeld kat of hond, in hun kamer. Dit geldt met name voor kinderen met een bijzondere achtergrond of bijvoorbeeld een handicap. (Let op: veel kinderen slapen juist minder goed met een huisdier in hun kamer)
  • Vissen en kleine knaagdieren kunnen heel gezellig zijn zonder dat het viezigheid geeft in de kinderkamer
  • Een kind leert er verantwoordelijkheid van om te zorgen voor het huisdier
  • Bij bijvoorbeeld een kat is het best handig als je niet telkens enorm moet opletten of de deur wel goed gesloten is, voor het geval de kat erlangs glipt
  • Sommige huisdieren zijn heel leuk om naar te kijken en je kunt er veel van leren

Nadelen van huisdieren in de kinderkamer

Er zijn natuurlijk ook wel enkele nadelen van huisdieren in de kinderkamer, anders zou iedereen het doen. Dit zijn enkele bekende nadelen:

  • Sommige huisdieren kunnen kinderen behoorlijk uit hun slaap houden. Denk aan nachtdiertjes zoals hamsters en muizen, maar ook een kat die rondloopt kan de slaap verstoren.
  • Veel huisdieren verliezen haren in de kinderkamer. Die moet je dan dus extra vaak stofzuigen/schoonmaken. Bij katten moet je ook opletten of ze geen last hebben van haarballen, want dan kunnen ze op de gekste plekken zitten spugen.
  • Bepaalde dieren gaan stinken als ze te lang niet worden verschoond. Denk bijvoorbeeld aan de hamsterkooi.
  • Een hond of kat is niet altijd 100% betrouwbaar. Het dier kan ineens onverwacht reageren. Daarom wordt aanbevolen om grote huisdieren niet zonder toezicht bij je kind te laten als je kind nog jong is.

Huisdieren in de slaapkamer kunnen best prettig zijn voor je kind. Het heeft echter ook zo zijn nadelen. Het is dus aan jezelf om te bepalen of je dit wel of geen goed idee vindt. Dit verschilt ook per huisdier. De meeste mensen laten geen honden in de kinderkamer, maar de kat mag er wel af en toe komen. Van de kleine knaagdieren zijn cavia’s het meest gewild, omdat deze meestal overdag actief zijn. Hamsters en muizen zijn wel klein, maar vooral ‘s nachts kunnen ze behoorlijk lawaai maken. Vissen zijn ook heel populair in de kinderkamer omdat ze geen geluid maken en er wel heel mooi uitzien.

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer