DIY

Knutselen met muziek – maak je eigen muziekinstrument!

Rosalie2171 x bekeken

Muziek kun je overal om je heen vinden. In huis zet je al snel een muziekje op en ook in winkels en winkelcentra komt overal de muziek je tegemoet. Met muziek kun je je uitdrukken, het geeft letterlijk een stem aan je gevoel. Wat is er dan leuker om zelf muziek te maken, op zelfgemaakte instrumenten? Dat is pas een leuke activiteit voor een regenachtige vakantiedag. Hier worden kinderen vrolijk van – en jij ook!

Overal zit muziek in

In de gewone dingen om je heen zit vaak al meer muziek dan je denkt. Op doosjes en latjes kun je ritmes tikken en met touw, draad of elastiek produceer je al snel klanken. Zelfs in bierdoppen zit muziek. Ook pannendeksels zijn geliefde muziekmakers bij kinderen – maar voor jou misschien niet ideaal. Zet bijvoorbeeld eens wat bierflesjes neer en vul ze met verschillende hoeveelheden zand. Laat dan je kinderen horen hoe dat klinkt en maak er liedjes mee.

Claves of ritmestokjes

Zoek twee stokjes met een diameter van ongeveer 0,5-1 centimeter, van ongeveer twintig centimeter lang. Ronde stokjes werken het beste, misschien heb je een oude bezemsteel die je hiervoor kunt gaan gebruiken. Schuur de stokjes mooi op, zodat er geen scherpe randjes meer aan zitten. Tik de stokjes tegen elkaar en je hoort een mooi scherp tikkend geluid. Hiermee kun je ook tegen allerlei dingen aan tikken.

Panfluit

Misschien heb je wel eens op de rand van een bierflesje geblazen en een toon gehoord. Dat idee kunnen we gebruiken om een panfluit te maken. Zaag een metalen of plastic buisje in stukjes van verschillende lengte. Maak de onderkant dicht. De buisjes bindt je met touw op volgorde aan elkaar. Door er een latje langs te binden, gaat dat gemakkelijker. Door nu aan de bovenkant tegen de binnenrand van de buisjes te blazen, kun je een toon horen.

Schellen

Pak een aantal bierdopjes, en sla die met een hamer plat. Pak een latje van ongeveer dertig centimeter lengte. Met een hamer en een spijker maak je de bierdopjes aan de zijkant van het latje vast. Gebruik meerdere bierdopjes per spijker. En dan: schudden maar! Dit kun je uiteraard ook uitvoeren met allerlei andere materialen. Zo zijn stukjes hout van verschillende afmetingen ook heel geschikt hiervoor.

Je kunt op allerlei manieren thuis muziek maken met spullen die je vast nog wel hebt liggen. Zijn je kinderen al wat groter, dan kunnen ze gereedschap gebruiken om zelf hun instrumenten te maken. Natuurlijk moet je hier wel voorzichtig mee zijn en opletten dat ze veilig genoeg werken. Hoewel muziek maken leuk is, zijn huilbuien dat natuurlijk een heel stuk minder…

Is muziek maken niets voor jou maar wil je je kinderen wel vermaken tijdens de regen? Dan laat je ze zelf hun spelletjes maken natuurlijk!

Reageer