TuinDIYFunKidsPraktisch

Met je kind in de tuin klussen: 5 tips

Judith1565 x bekeken

Met je kind in de tuin klussen is ontzettend leuk. Het is bovendien gezond voor jou en je kind. En stiekem leer je er ook veel van. Want jij bent misschien vooral bezig met onkruid wieden, maar je kind is mateloos geïnteresseerd in al het leven in de tuin. Maar wat zijn nu leuke tuinklussen voor een kind? Dit zijn 5 tips voor tuinwerkzaamheden met kinderen.

1. Helpen bij onkruid wieden

Alle kinderen vinden het leuk om planten uit de grond te trekken. Je kunt je kind al vanaf 3 jaar oud gaan leren welke planten eruit mogen. Zo kan je kind goed helpen om onkruid te wieden. Met je kind in de tuin klussen gaat minder snel dan wanneer je het alleen doet, maar is wel een stuk gezelliger. En kijk eens naar dat trotse gezicht als je kind een stukje tuin onkruidvrij heeft gemaakt!

2. Planten en zaaien

Kinderen vinden het fascinerend om te zien hoe planten groeien. Koop je planten, bollen of zaden? Een van de leukste tuinwerkzaamheden voor kinderen is om te planten en te zaaien. Markeer de plaatsen indien nodig met kaartjes, stokjes of touwtjes. Na verloop van tijd kunnen jullie samen kijken hoe het gaat met de nieuwe planten. Spannend!

3. Oogsten uit de tuin

Heb je een ruime tuin? Dan kun je dingen uit de tuin oogsten. Denk aan kruiden en groentes als je een moestuintje hebt. Of misschien heb je een appelboom of perenboom met vruchten. Het is ook erg leuk om snijbloemen te verzamelen om er binnen een mooi boeketje van te maken. Het oogsten uit de tuin is leuk als je samen met je kind in de tuin gaat klussen.

4. Gras maaien

Nog zo’n reuzespannende klus: gras maaien. Dit kunnen alleen kinderen die er goed bij kunnen (meestal vanaf 7-8 jaar). Jongere kinderen laat je liever niet te dicht bij de grasmaaier komen. De maaier heeft erg scherpe messen en kan een kind ernstig verwonden als zijn hand of voet eronder komt. Maar als je kind groot genoeg is, is het een super leuk klusje.

5. Knippen en snoeien

Met je kind in de tuin klussen kan in elk seizoen. Een van de tuinklussen voor een kind die bijna elk kind kan doen, is knippen en snoeien. Leer je kind om uitgebloeide bloemen af te knippen. Of laat hem helpen bij het snoeien van de heg. Het is ook leuk om de afgesnoeide takken te verzamelen en op een hoop te gooien.

Er zijn heel wat tuinwerkzaamheden voor kinderen die ze prima kunnen. Veel kinderen vinden het ook hartstikke leuk om je ermee te helpen. Bovendien ben je in die tuin lekker gezond buiten bezig. Is jouw kind echt een fan van tuinieren? Dan maak je (als het regent) een leuke tuinkalender voor kinderen zodat je altijd kunt zien welke klussen er deze maand aan de beurt zijn.

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer