Praktisch

Welke belangrijke zaken moet je regelen na het krijgen van kinderen?

Mamasopinternet1577 x bekeken
sparen

Als je een kind krijgt wil je natuurlijk de boel zo goed mogelijk voor elkaar hebben, zodat als je kleintje er straks is, je niet hoeft te stressen over zaken die je tijdens je zwangerschap nog had kunnen regelen. De meeste financiële zaken kun je pas na de geboorte van je kind regelen. Maar het geeft je al heel wat rust als je op tijd weet wat je dan precies moet doen, je hoeft het enkel nog uit te voeren.

Zorgverzekering

Nederlandse burgers zijn wettelijk verplicht om een zorgverzekering af te sluiten, dit geldt ook voor jouw baby. Binnen vier maanden na de geboorte van je kindje moet je ervoor zorgen dat jouw kind bij jou of bij je partner op de zorgverzekering staat bijgeschreven. Dit kun je doen door een simpel telefoontje. Meld je je kind aan na de eerste vier maanden, dan geldt die datum als ingangsdatum en worden eventueel gemaakte zorgkosten in die eerste maanden niet vergoed. Kinderen mogen tot de leeftijd van 18 jaar gratis meeverzekerd worden met de verzekering van één van hun ouders.

Spaarrekening openen voor je kind

Het hebben van kinderen is niet goedkoop, zeker als ze later gaan studeren. Het is daarom handig om al vroeg te beginnen met sparen voor je kind, zodat daar bijvoorbeeld de studiekosten of het rijbewijs van betaald kunnen worden. Ook is het handig om een spaarrekening te hebben als er bijvoorbeeld opa’s en oma’s zijn die een bedrag willen schenken aan je kind. Vrijwel elke bank biedt een zogenaamde kinderspaarrekening aan, deze rekening staat op naam van je kind en vaak kan er tot het 18e jaar geen geld van af gehaald worden. Zodra je kind 18 wordt, verandert de rekening van kinderspaarrekening in een gewone spaarrekening en kan het kind er mee doen wat het wil. Houdt er rekening mee dat de spaarrekening tot het 18e jaar van het kind meetelt bij jouw eigen vermogen, het is mogelijk dat je er vermogensbelasting (box 3) over moet betalen.

Kinderbijslag

Elke ouder, wat je inkomen ook is, heeft recht op kinderbijslag. Binnen enkele weken nadat je kind is aangegeven bij de gemeente, ontvang je een brief van de Sociale Verzekeringsbank. Met deze brief kun je kinderbijslag aanvragen. Kinderbijslag ontvang je elk kwartaal tot je kind zijn 18e verjaardag bereikt. Houd er rekening mee dat het gevolgen kan hebben voor de hoogte van de kinderbijslag als je kind 16 jaar of ouder is en zelf geld verdient.

Voogdij

De voogdij heeft dan misschien niet helemaal met het financiële plaatje te maken, maar voor de volledigheid om alles op orde te hebben als je kindje er komt, is het wel belangrijk om mee te nemen. Als ouder kun je één of twee personen aanwijzen als voogd, in het geval beide ouders komen te overlijden. De registratie van de voogd(en) in het gezagsregister is kosteloos. Als je als ouder niet vastlegt wie de mogelijke voogd wordt, dan bepaalt de rechter bij overlijden van beide ouders wie een geschikte voogd is.

mm
Mamasopinternet.nl is het moederblog met leuke shoptips, handige DIY en regelmatig winacties.

Reageer