Praktisch

Zo zorg je zelf voor optimale wifi in huis

Judith1327 x bekeken
Wifi versterken

Een goede wifi verbinding is heel fijn in huis. Wil je een filmpje afspelen op je telefoon? Heb je weinig zin om kabels door je hele huis te moeten leggen? Hebben je kinderen ook een eigen telefoon waar ze veel mee bezig zijn? Of ben je lekker draadloos aan het Netflixen? Dan heb je goede en stabiele wifi nodig. Helaas gaat dat lang niet altijd goed. Soms is het signaal niet stabiel of de verbinding is te traag. Toch kun je veel doen om de wifi te verbeteren. Daar heb je geen specialist voor nodig maar een wifi versterker in huis: met deze tips zorg je zelf voor optimale wifi in huis.

1. Router op de juiste plek

De router is het apparaat dat het wifisignaal verdeelt over de apparaten. Het is belangrijk dat deze op een goede plek staat. Zet de router zoveel mogelijk in het midden van de ruimte. Stop hem in elk geval niet weg in een meterkast, want daar wordt het signaal een stuk zwakker van.

2. Gebruik de juiste beveiliging van je netwerk

Als je een router koopt, staat de beveiliging meestal niet goed ingesteld. De verkeerde instelling kan je internet heel erg vertragen. Zet de beveiliging op de nieuwste versie, WPA2. Dat zorgt ervoor dat je apparaat er minder lang over doet om de connectie te maken en de connectie ook stabiel te houden

3. Check voor wifi vertragers

Je hebt ook apparaten die een wifisignaal kunnen vertragen of zelfs blokkeren. Met name babyfoons, weerstations en alarmsystemen kunnen een wifisignaal dwarszitten. Het is dus het beste om ze uit te zetten als je ze niet in gebruik hebt. Een wifi versterker (zie tip 6) kan ook helpen om dit probleem te omzeilen.

4. Zet het wifi kanaal eens anders

Routers worden standaard geleverd ingesteld op wifikanaal 6. Dat betekent automatisch dat het daar heel druk is. Want de kans is groot dat de wifi van de buren daar ook op zit. Je vindt in het boekje van de router hoe je het kanaal kunt wijzigen. Heb je het boekje niet meer, dan vind je ook online genoeg handleidingen.

5. Vraag om een nieuwe router / modem

Zit jij al langere tijd bij dezelfde provider? Dan heb je al een tijdje je router en modem niet vervangen. Maar omdat de technologie snel verandert, is het praktisch om ook een nieuw model modem en router te hebben. Heb je die niet, dan kun je bij je provider melden dat je router of modem stuk is. Je krijgt dan een nieuwe toegestuurd, die waarschijnlijk meteen zorgt voor een betere wifiverbinding in huis.

6. Koop een wifi versterker

Een wifi versterker in huis kan het signaal behoorlijk versterken. Dit is vooral nodig bij apparaten die wat verder bij de router vandaan staan. Stel, je woont in een jaren ’70 huis. Je computer staat op de tweede verdieping, terwijl de router op de begane grond staat. Omdat er betonnen vloeren tussen zitten, ontvang je boven maar een heel zwak signaal. Dan kun je het beste een wifi versterker kopen. Je hebt daarmee ook op de tweede verdieping een prima internetverbinding. Het gaat hier vooral om een wifi versterker voor in huis, maar je kunt ook een wifi versterker voor buiten nemen als je verbinding in de tuin slecht is.

Het is fijn als je in huis overal een goede wifiverbinding hebt. Dat voorkomt dat je problemen hebt met het internetten of het streamen of downloaden van films of muziek. Je hebt allerlei mogelijke oplossingen, van het verplaatsen van de router tot het kopen van een wifi versterker.

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer