ReizenBuitenlandKidsPraktischVakantie & Uitjeszonvakantie

Met je kinderen op vakantie naar Turkije: 10 tips

Judith5866 x bekeken

Turkije: prachtige stranden, een ruig binnenland en exotische markten. Een prachtig land waar je intens kunt genieten. Maar ook een land dat lang niet altijd hoog op het lijstje van vakantielanden staat. Turkije is een ideaal vakantieland, maar alleen als je de reis goed voorbereid. Ga jij met je kinderen op vakantie naar Turkije? Dit zijn 10 belangrijke en praktische tips!

Vlag van Turkije

1. Iedereen heeft een visum nodig

Turkije hoort niet bij de Europese unie. Dat betekent dat je er niet vrij in en uit kunt reizen. Je hebt een visum nodig. En dat geldt niet alleen voor volwassenen: ook kinderen kunnen alleen met een visum Turkije binnen. Als je visum verlopen is gelden er bijzondere regels. Ben je nog in Nederland, dan kun je gewoon een nieuw visum aanvragen voor Turkije. Je visum verloopt na 180 dagen of als je langer dan 90 dagen in Turkije bent geweest. In het filmpje zie je hoe je het beste een visum kunt aanvragen:

2. Rijden met de auto: tolwegen

Bij heel veel snelwegen en bruggen in Turkije wordt tol geheven. Dat komt omdat de regels daar anders zijn. Deze tol kun je niet betalen bij een tolpoort. Je moet naar het postkantoor en koopt daar een vignet. Dat plak je aan de binnenkant van de voorruit. Het vignet moet worden opgeladen met een minimum bedrag. Daarna kun je het bij postkantoren opladen als dat nodig is. Als je door een tolpoort rijdt, gaat er een lamp branden. Een rode lamp betekent dat er iets niet goed is gegaan, bijvoorbeeld te weinig saldo. Je moet dan binnen twee weken naar een verkooppunt om het probleem op te lossen en alsnog te betalen. Doe je dat niet, dan kun je een fikse boete krijgen die is gekoppeld aan je kenteken. Een groene lamp betekent dat er betaald is. Je krijgt dan een sms met het resterende bedrag op je telefoon.

3. Geldzaken: de Turkse lira

In Turkije wordt gebruik gemaakt van de Turkse lira. Dit geld hoef je echter niet te halen. Je kunt in de toeristische gebieden vrijwel altijd betalen met euro’s. De prijzen staan in winkels en restaurants doorgaans zowel in Lira als in Euro’s aangegeven. Soms kan het wel slim zijn om even de wisselkoers erbij te pakken en uit te rekenen wat goedkoper is. Want soms kan betalen in lira best veel verschil maken! Je kunt vrijwel overal gewoon pinnen met je bankpas en je kunt betalen met creditcard.

Istanbul op vakantie in Turkije

4. Drinken in Turkije

In Turkije is het drinkwater in principe veilig. Er is echter een heel groot ‘maar’: het is licht gechloreerd en dat zij wij niet gewend. Daarom kun je er flinke maag- en darmproblemen van krijgen (bijvoorbeeld diarree). Je kunt dus beter water drinken uit flessen. Wil je maag- en darmproblemen vermijden, eet dan bij voorkeur geen rauwe producten of rauwe groenten. Ga liever voor gebakken of gekookte gerechten en broodjes die belegd zijn zonder rauwkost. Leg ook je kinderen uit dat ze niet zomaar uit de kraan mogen drinken.

5. Risico’s: malaria en hondsdolheid

In het zuiden van Turkije komt de malariamug voor. Je moet dus proberen om niet gestoken te worden. Slaap onder een klamboe, die je gewoon zelf mee kunt nemen. Bedek je huid als je in de schemering of ‘s nachts buiten bent en gebruik eventueel DEET om de muggen af te weren. In Turkije komt hondsdolheid ook nog regelmatig voor. Het wordt overgebracht door de beet van honden, katten, vossen, dassen en vleermuizen. De dieren zullen je over het algemeen niet zomaar aanvallen, maar je moet in Turkije niet zomaar dieren gaan aaien. Zeker geen zwerfdieren! Ga bij een beet direct naar de dokter, want als je op tijd bent kan een inenting je nog beschermen tegen de ziekte.

6. Ken de douaneregels

De regels bij de douane verschillen per land. Het is verstandig om even op zoek te gaan naar de regels voor Turkije. Houd je je niet aan de regels, dan kun je een flinke boete krijgen. Door de huidige omstandigheden is het ook mogelijk dat je een celstraf krijgt. Je kunt dit voorkomen door je netjes te houden aan de regels. Zorg dat je van tevoren al goed op de hoogte bent.

Plant in de bergen van Turkije

7. Noteer belangrijke gegevens en nummers

Zet belangrijke telefoonnummers en gegevens op een briefje. Stop dit briefje in alle tassen van het gezin. Als er een tas wordt gestolen heb je de gegevens nog. Dit zijn belangrijke nummers en adressen:

  • Hotelgegevens
  • Gegevens van de ambassade
  • Eigen nummers (voor je kinderen)
  • Nummer van de verzekeringsmaatschappij
  • Nummer van de (huis)arts
  • Contactgegevens van een familielid in Nederland

8. Wat als je kind verdwaalt?

Natuurlijk let je goed op je kinderen. Maar wat als er toch een verdwaalt? Zorg bij voorkeur dat jonge kinderen een polsbandje dragen. Zet daarop je mobiel nummer, zodat je bereikbaar bent. Zet er niet al je gegevens op, want iedereen kan het lezen. Geef grotere kinderen een briefje mee in hun zak of tas waar je nummer op staat. Leer je kinderen ook dat ze altijd naar de politie moeten gaan als ze je echt niet meer kunnen vinden in een drukke straat. Het Engelse woord ‘police’ werkt in vrijwel alle landen.

9. Wat als je problemen met je gezondheid hebt?

De gezondheidszorg in Turkije is doorgaans redelijk goed. Maar als je iets mankeert, kun je het beste meteen bellen met de verzekeringsmaatschappij. Vaak is het mogelijk om naar een prive-kliniek te gaan. De zorg is daar veel beter geregeld. Je zult in de meeste ziekenhuizen contant moeten betalen omdat je toerist bent. Bewaar alle bonnen, want je zult veel kosten vergoed krijgen van je verzekering. Gebruik je medicijnen? Zorg dan dat je altijd een medicijnoverzicht bij je hebt.

Eten in Turkije

10. Islam: wat wordt er verwacht?

Turkije is een vrij streng Islamitisch land. Dat betekent dat er bepaalde regels gelden waar je je aan moet houden. De belangrijkste:

  • Zwemkleding mag alleen in resorts, op het strand en op een boot. Maar dus niet gewoon in de stad of in het dorp.
  • Vrouwen en meisjes boven de 10 jaar kunnen het beste enigszins zedelijk gekleed gaan. Je hoeft niet verplicht lange mouwen of een lange jurk aan te trekken, maar zorg wel dat je netjes bent. Toon zeker geen decolleté en draag geen rokjes ver boven de knie.
  • Als je een moskee wilt bezoeken, moeten vrouwen en meisjes hun hoofd bedekken en mogen ze geen blote armen of benen hebben. Iedereen moet de schoenen uit doen.
  • Kleed je netjes als je uit eten gaat. Zeker in de niet-toeristische gebieden kunnen mensen zich vreselijk storen als je niet netjes gekleed bent en kan het zelfs ertoe leiden dat je weggestuurd wordt.
  • Je zult op vakantie maar weinig varkensproducten als hamlapjes en spek tegenkomen, want dat is onrein.

Turkije is een prachtige vakantiebestemming. Het is lang vliegen, maar met deze tips om te vliegen met kinderen maak je de reis ook gezellig. Er zijn schitterende resorts, de steden zijn boeiend en de cultuur is heel anders dan de onze. Het is prachtig om hier met je kinderen heen te gaan. Toch zijn er wel dingen waar je rekening mee moet houden. Niet alleen de taal is anders, maar ook de cultuur en de religie. Het is verstandig om je van tevoren al een beetje in te lezen, zodat je niet in de problemen komt.

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer