In deze tijd groeien kinderen op met technologie en willen en hebben ze al op jonge leeftijd toegang tot internet. Dit heeft zeker voordelen, omdat het kan helpen om hun kennis te vergroten en ze gemakkelijk informatie kunnen opzoeken. Maar er zijn zeker ook risico’s aan verbonden. Als ouder is het belangrijk om de veiligheid van je kinderen op internet te waarborgen. We bespreken wat je zoal kunt doen om daarvoor te zorgen als je kind het internet thuis zelfstandig wil gaan gebruiken.
Maak afspraken over internetgebruik
Om te beginnen is het natuurlijk belangrijk om paal en perk te stellen aan het internetgebruik van je kind. Dat is helemaal niet onredelijk. Maak duidelijke afspraken over zaken als welke websites wel of niet bezocht mogen worden, hoeveel tijd je kind per dag aan internet mag besteden en wanneer hij of zij het internet mag gebruiken. Op deze manier weet je kind ook waar hij of zij aan toe is en voorkom je dat je kind te lang achter het scherm zit en een ongezonde verslaving opbouwt die de (sociale) ontwikkeling in de weg staat.
Installeer ouderlijk toezicht
Op veel apparaten die toegang tot het internet kunnen verschaffen, is het mogelijk om ouderlijk toezicht te installeren. Dit is een handige manier om de activiteiten van je kind op internet te monitoren en te beperken. Met behulp van dit ouderlijk toezicht kun je bijvoorbeeld instellen welke websites wel of niet bezocht kunnen worden, hoeveel tijd je kind per dag kan internetten én je kunt als je wilt ook bepaalde apps of programma’s blokkeren voor gebruik door je kind.
Praat met je kind over online veiligheid
Natuurlijk moet je het niet houden bij het maken van regeltjes. Je kind moet ook weten hoe het zit met online veiligheid en wat de risico’s zijn. Als je kind zich daar niet of onvoldoende van bewust is, snapt hij of zij het probleem waarschijnlijk ook niet zo. Daarom is het belangrijk om met je kind te praten over online veiligheid. Leer je kind hoe hij of zij veilig kan internetten en waar hij of zij op moet letten. Bespreek bijvoorbeeld dat het belangrijk is om persoonlijke gegevens niet zomaar online te delen en dat er niet zomaar met vreemden gechat mag worden.
Kies voor een kindvriendelijke zoekmachine
Naast ouderlijk toezicht is er nog een handig instrument dat je kunt toepassen om te sturen op veilige websites en content: kindvriendelijke zoekmachines. Stel als zoekmachine in de browser een zoekmachine zoals Kiddle of Squla in. Deze zoekmachines filteren de zoekresultaten zodat alleen kindvriendelijke websites worden getoond. Hierdoor verkleint de kans dat je kind onbedoeld op een ongepaste, voor kinderen ongeschikte website terechtkomt.
Leg uit wat cyberpesten is
Cyberpesten is helaas een actueel probleem dat steeds vaker voorkomt. Ten eerste is het belangrijk om je kind duidelijk te maken dat hij of zij ook online anderen met respect moet behandelen en dat pestgedrag niet acceptabel is. Leg uit wat de gevolgen van cyberpesten kunnen zijn. Waarschuw ook voor de risico’s er zelf slachtoffer van te worden, bijvoorbeeld op social media.
Je kunt niet eindeloos voorkomen dat je kind het internet op gaat. Op een gegeven moment gaat hij of zij het ook nodig hebben voor school. Het is belangrijk om het te faciliteren op een manier waarbij je er zelf controle over houdt en je kind bewust te maken van risico’s.