FunKidsPraktisch

Tips om boodschappen te doen met je kinderen

Judith1350 x bekeken

We schreven al eerder een artikel over wat je moet doen met een schreeuwend kind in de supermarkt. Gelukkig kun je dit stadium soms ook voorkomen. Met de nadruk op ‘soms’, want je kunt het nu eenmaal niet altijd voorkomen. Je kunt het boodschappen doen echter wel een heel stuk gezelliger maken. Wil jij het wat makkelijker hebben als je boodschappen doet met je kinderen? Zó doe je dat.

Tip 1: kies een goed moment

Als je kindje vrolijk en wakker is, gaat het winkelen best goed. Maar als jouw kind honger heeft en doodop is, maakt het niet meer uit hoe goed jij bent als moeder: dan eindig je altijd met een drama. Kies dus het juiste moment. Bij voorkeur als je kind geen honger heeft en niet al te moe.

Tip 2: geef grotere kinderen het boodschappenlijstje

Door grotere kinderen het boodschappenlijstje te geven, weten ze waar ze aan toe zijn. Bovendien kunnen ze je helpen en leidt het heel goed af van alle verleidingen. En… het is voor jou ook handig want zij doen het meeste werk (hoop je).

Tip 3: houd een vaste route aan

Een vaste route in de supermarkt is handig voor jou, omdat je weet wat je wanneer moet pakken. Maar wist je dat het ook heel fijn is voor je kinderen? Zo weten ze waar je heen gaat en hoe lang het nog ongeveer duurt.

Tip 4: leg je kinderen thuis uit hoe de regels zijn

Een discussie in de supermarkt eindigt al snel in gedoe. Gewoon omdat kinderen haarfijn aanvoelen dat ze daar een zekere macht hebben. Als jij bang bent dat ze gaan schreeuwen, weten zij dat je misschien wel gaat toegeven. Leg je kinderen dus thuis al duidelijk uit hoe de regels zijn. Bijvoorbeeld dat je alléén koopt wat op je lijstje staat en verder niets.

Tip 5: koop alleen wat op je lijstje staat

Koop alleen de dingen die op je lijstje staan. Dan weten je kinderen dat ze niet hoeven te zeuren om andere dingen. Natuurlijk kun je gerust snoep of lekkers op het lijstje zetten. Maar in principe neem je geen dingen mee die niet op je lijstje staan. Als je daarin flexibel bent, geef je je kinderen ruimte om te blijven zeuren. Liever ga je later of de volgende dag nog eens terug om de dingen te kopen die je ook nog wilde hebben.

Tip 6: geef niet toe

Drama’s kun je nooit helemaal voorkomen. Maar als je nu toegeeft bij een schreeuwpartij, zal je kind het de volgende keer alleen maar erger maken. Blijf dus consequent en trek je niets aan van de andere klanten. Je zult hier een aantal keer doorheen moeten, maar als je toegeeft maak je het de volgende keer nog erger.

Tip 7: ga niet onderhandelen

Jij bent de moeder. Je hoeft dus niet te onderhandelen om goed gedrag te krijgen. Natuurlijk geef je je kind bij goed gedrag een compliment. Maar het is niet de bedoeling dat je je kind iets geeft om hem rustig te krijgen. Geloof me: hoe lief een kind ook is, daar wordt misbruik van gemaakt. Het zit gewoon in het menselijk DNA om op de makkelijkste manier je zin te krijgen. Wil jij dat je kind leert om goed te functioneren, dan zul je dat toch af moeten remmen.

Tip 8: neem de tijd

Als je je moet haasten, wordt boodschappen doen met kinderen erg moeilijk. Ze raken nu eenmaal afgeleid, treuzelen onderweg en noem maar op. Neem dus de tijd. Dat voorkomt dat jij enorm gefrustreerd raakt, wat weer voorkomt dat je kinderen gaan jammeren.

Tip 9: vermijd de drukste momenten

Kleine kinderen raken snel overprikkeld. Als het rustig in de supermarkt is, gaat het nog wel. Maar ga nou niet net als de school uitgaat of op zaterdagmorgen naar de supermarkt. Het is er dan enorm druk, waardoor jij minder relaxt bent. En gaat een van je kinderen tekeer, dan zijn er ook veel meer mensen die zich eraan ergeren / mee bemoeien.

Tip 10: zorg dat anderen zich er niet mee bemoeien

Als je in een buurt woont waar niemand zich met de opvoeding bemoeit heb je geluk. Maar als je kind gaat krijsen in de supermarkt, zijn er altijd mensen die zich ermee bemoeien. Soms heel lief (‘wil jij een plakje kaas?’), soms gewoon storend of bot. Probeer te zorgen dat anderen zich er niet teveel mee bemoeien. En als er wijsneuzen zijn die stellen dat jij je kind slecht hebt opgevoed, informeer jij liefjes of hij/zij vroeger ook zo’n engeltje was in de nee-fase.

Tip 11: kleine kinderen snappen sommige dingen echt niet

Kleine kindjes van een jaar of 2 snappen gewoon echt niet dat dingen van iemand anders zijn. Ze zien geen onderscheid in spullen van hen of spullen van anderen. Het concept van ‘kopen’ is hen ook vreemd. Niet zo gek dat ze alles willen pakken en proberen. En zo zijn er nog meer dingen die kleine kinderen gewoon echt niet begrijpen en die je dus rustig moet uitleggen.

Het boodschappen doen is in een bepaalde fase gewoon lastig. Bij kleintjes (peuters) is dat lastig omdat ze in de nee-fase zitten. Bij grotere kinderen kan het gedrag voortkomen uit de zin willen hebben of eigenlijk niet mee willen. Maar als jij rekening houdt met deze 11 tips, zul je niet meer elke dag met drama’s in de supermarkt te kampen hebben.

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer