Vanaf een bepaalde leeftijd wordt een trampoline erg leuk voor kinderen. Ze kunnen er heerlijk op springen en spelen. Bovendien is het goed voor het ontwikkelen van het evenwichtsgevoel en bewegen kinderen veel terwijl ze ermee spelen. Het is dus niet alleen leuk, maar ook gezond speelgoed. Maar als je een trampoline wilt kopen, kom je heel veel verschillende soorten tegen. Waar moet je op letten?
1. Ingegraven of hoog?
Je kunt een trampoline op twee manieren plaatsen. De meeste trampolines staan op poten, waardoor ze ongeveer een meter boven de grond staan. Dat is de eenvoudigste manier, maar het heeft ook nadelen. Zo moet je extra goed letten op de poten, want die zijn niet altijd stevig genoeg. De andere manier om een trampoline te plaatsten is door hem in te graven in de tuin. Je graaft dan een put, waar de trampoline op de randen rust. Zo kan de trampoline niet vallen, je kunt hem eenvoudig afdekken en hij is minder hoog waardoor je kind zich minder bezeert als hij/zij eraf valt. Staat de trampoline op poten, dan is een veiligheidsnet eromheen geen overbodige luxe.
2. Goede veren
De trampoline is eigenlijk een soort mat die aan metalen veren hangt. Hierbij maakt de kwaliteit heel veel verschil. Een trampoline van goede kwaliteit gaat jaren mee zonder slijtage of roest aan de veren. Bij slechte kwaliteit zullen de veren al snel minder soepel worden en gaan roesten. Let dus goed op de kwaliteit van de trampoline die je kiest. Vaak is het zo dat goedkope modellen sneller dit soort problemen krijgen dan de wat duurdere modellen.
3. Formaat
Er zijn verschillende formaten trampoline mogelijk. Rond is het meest gebruikelijk, maar je kunt ook kiezen voor een rechthoekige trampoline. Als de trampoline hoog staat, gebruikt hij veel ruimte in de tuin. Een ingegraven trampoline is wat minder opvallend aanwezig. De afmetingen worden vooral bepaalt door de hoeveelheid ruimte die je hebt in de tuin. Kies een formaat dat jij prettig vind. Houd er ook rekening mee dat de trampoline waarschijnlijk heel lang in de tuin blijft staan.
4. Opbergen
Kleinere trampolines kun je doorgaans wel opbergen. Je klapt de poten en in en zet de trampoline rechtop in de garage. Maar met de grotere formaten lukt dat niet. De trampoline zal dan waarschijnlijk het hele jaar door buiten staan. Het is dan verstandig om er een afdekzeil voor aan te schaffen en de trampoline af te dekken in de wintermaanden.
5. Verankeren
Trampolines zijn groot en gevoelig voor wind. Als het flink waait kunnen ze gemakkelijk wegwaaien en dan veel schade veroorzaken. Daarom moet je een trampoline die hoog staat goed verankeren. Je kunt de poten verzwaren of, als hij op een vaste plek komt te staan, vastzetten in beton. Zo kan de trampoline tenminste niet wegwaaien met alle gevolgen van dien.
Een trampoline kiezen is een hele klus. Er zijn veel mogelijkheden en je moet op verschillende dingen letten. Vooral de veiligheid van de trampoline is natuurlijk belangrijk. Vaak is het beter om te kijken bij Nederlandse of in elk geval Europese webshops en winkels. De trampolines die je in China bestelt zijn wel een stuk goedkoper, maar zijn doorgaans van veel slechtere kwaliteit. Dat kan gevolgen hebben voor de veiligheid van de trampoline. Een trampoline past heel goed in een kindvriendelijke tuin als je de juiste trampoline kiest.
Goede vering is inderdaad belangrijk heb ik gemerkt. Goede kwaliteit veren zorgen ervoor dat de trampoline ook goed het gewicht kan dragen. Daarnaast merkte ik ook een verschil in de levensduur van verschillende trampolines en had ik minder last van roest. Ook ging het in de wintermaanden goed!