DIYPraktischReizen

Handige moeders opgelet: zelf een autoband vervangen

Mamasopinternet2 comments3074 x bekeken
Band verwisselen - krik

Bij allerlei klussen zijn gewoon mannen nodig. Het dragen van zware tassen, het slepen met meubels en vrijwel alle problemen op het gebied van auto’s zijn dingen die mannen horen te doen. Vrouwen horen zich daar niet mee te bemoeien, toch? Niets is minder waar: ook als vrouw ben je prima in staat om jezelf te redden. Of je nu alleenstaand bent of een hele lieve partner hebt die jou helpt: je kunt de meeste dingen gewoon zelf. Je kunt dus gewoon het oliepeil van de auto meten, de ruitensproeier bijvullen en zelfs gebruikmaken van de startkabels. En zal ik je nog wat vertellen? Ook vrouwen (of ze nu alleen zijn of een auto vol kinderen moeten rijden) kunnen zelf hun autoband vervangen als hij stuk gaat. Daar hebben wij echt niet perse de ANWB (alweer een man) voor nodig! Handige moeders opgelet: je kunt gerust zelf een autoband vervangen!

Welke materialen heb ik nodig?

Het vervangen van een band begint met de juiste spullen in de auto hebben. Een krik is daarbij een eerste vereiste. Zonder krik krijg je namelijk de auto niet omhoog en krijg je de auto niet omhoog, dan zal de band nooit loskomen. Het tweede dat je nodig hebt is natuurlijk vrij logisch – een nieuwe band of reserveband. Deze vind je meestal achterin de auto, onder de bekleding van de kofferbak. Verder heb je een kruissleutel en een schroevendraaier nodig. Deze laatste vind je vrijwel altijd bij de reserveband in de buurt. Mis je één van deze onderdelen, dan wordt het vervangen van een band al een stuk lastiger.

Band verwisselen - wielmoeren
Helaas niet zo consequent, want dit zijn duidelijk mannenhanden. Toch laten ze wel zien hoe gemakkelijk het eigenlijk is…

Wat moet ik doen?

Allereerst verwijder je natuurlijk de wieldop – deze zit vóór de schroeven die je los moet draaien. Je verwijderd de wieldop door hem met de schroevendraaier los te wippen. Wees niet bang dat je iets stukmaakt, die kans is erg klein. Vervolgens pak je de krik en plaats je deze onder de auto. Je volgt gewoon de aanwijzingen op de krik. Zorg wel dat je krik stevig staat op het wegdek, op een tegel of op een stuk hout. Als de auto is opgetild, mag het wiel de grond niet meer raken. Vervolgens draai je de wielmoeren helemaal los en je kan het wiel zo van de auto halen. Plaats het reservewiel op de plaats van het oude wiel en draai er de wielmoeren in vast. Laat dan de krik zakken en draai met de kruissleutel de moeren nog een slag strakker aan, zodat je zeker weet dat het wiel niet meer los zal komen. Ben je dol op extra klusjes, dan kun je wieldop op dit wiel zetten. En klaar is kees!

Kunnen vrouwen dit ook?

Jazeker! Vrouwen en moeders kunnen ook heel goed een band vervangen, net zoals we zelf nieuwe tuinverlichting kunnen ophangen of zelf kunnen verhuizen met kinderen zonder hulp van mannen. En dat zijn toch eigenlijk ook mannenklusjes nietwaar? Het vervangen van een band is niet eens moeilijk! Het belangrijkste is dat je rustig blijft en gebruik maakt van alle middelen die je hebt. Uiteraard zit je niet te wachten op een lekke band – maar aan de andere kant hoef je ook niet met een auto vol kinderen in de berm meer dan een uur te wachten op de Wegenwacht. Waarbij die meneer het ook nog presteert je medelevend aan te kijken, terwijl je ziet dat hij inwendig moet lachen om zo’n hulpeloos vrouwtje. Kom op, dames, een band verwisselen kunnen we allemaal!

Band verwisselen - krik
De krik brengt de auto omhoog. Maar goed ook, want niemand kan dat zo tillen.

Een nieuwe band

Natuurlijk zul je met de reserveband (ook wel een thuiskomertje genoemd) niet nog eens duizenden kilometers afleggen. Het beste bestel je gewoon een nieuwe band – en ook dit is iets wat vrouwen en moeders best zelf kunnen afhandelen. Wil je de beste prijs weten voor de autoband die je nodig hebt? Dan is bandenprijzen24 voor jou the place to be, want hier vind je een vergelijking van allerlei verschillende merken en prijzen. Wil je een band van gegarandeerd goede kwaliteit, dan kun je hem bestellen via Tirendo.nl, waar garantie wordt gegeven op de band die je koopt. Ze worden gewoon bij je thuis bezorgd en ondertussen weet je natuurlijk hoe je de band moet verwisselen! Dan weet je zeker dat je de eerste kilometers veilig kunt rijden met banden van goede kwaliteit.

Uiteraard blijven er altijd vrouwen die gewoon geen zin hebben in het gedoe en in de vieze handen. Inderdaad, het is een klusje waar je vieze handen van krijgt. En ben je net naar de manicure geweest of kom je van de nagelstyliste, dan is banden verwisselen niet echt de ideale bezigheid. Mocht je nou echt geen tijd of zin hebben om de band te vervangen, dan kun je altijd nog de oude truc proberen: langs de weg gaan staan prutsen met de krik terwijl je af en toe hulpeloos naar voorbijrijdende auto’s kijkt. Gegarandeerd dat er wel eentje stopt met een galante man erin die voor jou het vuile werk doet. Niet zo netjes, maar uiteraard wel lekker gemakkelijk…

mm
Mamasopinternet.nl is het moederblog met leuke shoptips, handige DIY en regelmatig winacties.

2 Comments

  1. Bedankt voor het delen van deze tips om zelf een band te vervangen. Ik zou het graag zelf willen leren omdat er niet altijd iemand bij mij is die mij kan helpen wanneer ik een lekke band heb. Ook wil ik als vrouw onafhankelijk zijn!

  2. Bedankt voor het delen van dit inspirerende artikel! Ik heb mijn vrouw ook geleerd hoe ze de band van haar auto moet vervangen. Dit wilde ze zelf graag, omdat ze goed voorbereid op pad wil gaan en goed wil kunnen handelen in pechsituaties. Ook zegt ze dat het een stuk makkelijker is dan ze dacht!

Reageer