PraktischOverige

Met je baby onder de douche

Judith3891 x bekeken

Sommige baby’s zijn dol op in bad gaan. Echter, er zijn ook moeders die al snel ontdekken dat hun spruit daar helemaal niet van houdt. Sommige baby’s beginnen al binnen twee minuten te huilen en houden helemáál niet van het badje. Deze baby’s zijn vaak wél dol op douchen! Maar hoe doe je dat: met je baby onder de douche?

Douchen met een baby

Er zijn heel veel baby’s die houden van douchen. Het water stroomt langs boven over hen heen terwijl ze lekker tegen papa of mama aan kunnen hangen. Zelfs baby’s die het badje ook lekker vinden, houden meestal ook van douchen. Douchen is gemakkelijk als je met zijn tweeën bent. In je eentje kan het ook, maar dan zijn er wel wat meer dingen waar je op moet letten.

Baby onder de douche
Baby onder de douche via shutterstock.com

Baby douchen met zijn tweeën

Als jullie met zijn tweeën zijn is het heel gemakkelijk. Terwijl jij of je partner onder de douche gaat staan, kleedt de ander de baby uit. Vervolgens poetst diegene met een washandje met zeepvrije wasgel het gezichtje, de handjes, de billetjes en liesjes en de voetjes van de baby. Dan wordt de baby opgepakt en naar degene die onder de douche staat gebracht. Deze houdt de baby vervolgens lekker onder de douche, rechtop tegen zich aan. De baby zal ontspannen gaan hangen en geniet! Na een tijdje kan de ander de baby weer overnemen, in een handdoek wikkelen en afdrogen. Zo koelt de baby niet te snel af en kan de ander het douchen rustig afronden.

Alleen met de baby douchen

Ben je in je eentje, dan heb je iets meer voorbereidend werk nodig. Tenslotte mag je baby na het douchen niet afkoelen, maar is het ook niet praktisch als je zelf al druipend je baby staat af te drogen en aankleden. Daarom doe je dit van tevoren:

  • Zorg dat de doucheruimte lekker warm is (minimaal 24 graden)
  • Zet een wipstoeltje klaar met een handdoek erover
  • Zorg voor warme doeken, liefst een handdoek of badcape die over de verwarming ligt

Staat dit klaar, dan kleed je eerst jezelf uit. Vervolgens kleed je de baby uit. Maak de baby schoon met een washandje met zeepvrije wasgel en stap dan samen onder de douche. Heb je er genoeg van, dan zet je de baby meteen in het wipstoeltje en wikkel je de warme handdoek om hem/haar heen. Zo koelt de baby niet te snel af en kun je jezelf ook nog snel even wassen. Daarna droog je jezelf af, kleed je aan, pak je baby en droog hem/haar goed af. Dan kleed je de baby aan en zijn jullie beiden lekker warm en schoon.

Baby in badcape na het douchen
Baby in badcape via shutterstock.com

Wanneer mag je met je baby douchen?

 

Wanneer jullie samen zijn en de baby van elkaar overnemen, is douchen zelfs iets praktischer dan in bad gaan. Het douchen mag dan direct vanaf de tweede of derde dag van de kraamweek al! Wees wel voorzichtig dat het je partner is die met de baby gaat douchen, omdat je zelf nog te slap bent. Je wilt niet flauwvallen terwijl je de baby draagt! Ben je in je eentje, dan moet je twee weken wachten voordat je met de baby onder de douche mag; de baby is dan nog te klein om warm te blijven terwijl hij/zij in het wipstoeltje wacht tot je klaar bent. Na twee weken kan de baby zichzelf goed genoeg warm houden en kunnen jullie heerlijk samen gaan douchen!

Douchen is vooral ideaal als je een beetje haast hebt of als je geen zin hebt het badje erbij te halen. Ook is het handig als de baby eigenlijk al schoon is en alleen even afgespoeld moet worden. Bijvoorbeeld na het babyzwemmen is naspoelen onder de douche verstandig en lekker. En bovendien is samen douchen natuurlijk gezellig en versterkt het de band tussen jou en je kind!

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

Reageer