PraktischKids

Spelletjes voor het kinderfeestje van een 7-8 jarige

Judith1 comment8642 x bekeken

Je kind wordt snel groter. Daardoor worden ook de kinderfeestjes wat uitgebreider. Waar je eerst prima kon volstaan met een ritje naar de speeltuin of spelen in de zandbak, worden kinderen van 7-8 jaar wat kritischer. Er moet iets ‘bijzonders’ worden gedaan. Gelukkig hoef je niet perse alles uit de kast te trekken en met je kinderen naar Artis of Walibi om er een leuke dag van te maken. Ook wat leuke spelletjes thuis kunnen leiden tot een geweldige feestdag! Wij geven je een lijstje met spelletjes voor de verjaardag van een 7-8 jarig kind.

Buitenspelletjes

Er zijn heel veel spelletjes die je met de kids buiten kunt doen. Vooral jongens maak je hier blij mee: een hele dag binnen zitten is niets voor hen. In de zomer is het leuk om spelletjes met water te doen, in de winter is dat een wat minder goed idee. Maar of het nu zomer of winter is: zolang ze maar genoeg kleren aan hebben kun je ze gerust naar buiten sturen en ze de volgende spelletjes laten doen.

spelende-kinderen-buiten
Spelende kinderen via shutterstock.com

1. Balspelletjes

Is het lekker weer, dan kun je de kinderen erop uit sturen met een bal. Er zijn tientallen mogelijkheden. Jongens kun je een flinke tijd bezighouden met voetbal, meisjes houden vaak meer van trefbal. Ook blokjesvoetbal of flessenvoetbal zijn geliefde spelletjes bij een feestje.

2. Tikkertje

Buiten kun je natuurlijk tikkertje doen. Ook de varianten zoals tikkertje-aan-de-hand, slingertikkertje of tikkertje-met-een-gek-kledingstuk zijn mogelijkheden. De laatste is je misschien niet zo bekend, maar werkt als volgt: iedereen krijgt een gek kledingstuk mee (wanten, mutsen, sjaals). De tikker moet deze kledingstukken verzamelen zodat het steeds moeilijker wordt nog kinderen te tikken.

3. Verstoppertje

Ook hier tientallen varianten beschikbaar. Gewoon verstoppertje is rond deze leeftijd saai aan het worden. Je kunt dus andere manieren bedenken, zoals ‘plaatsverwisselen’. Hierbij mag de zoeker maar een minuut naar de kinderen zoeken. Daarna moet hij/zij met de ogen dicht tot 20 tellen terwijl de kinderen die nog niet gevonden zijn een nieuwe verstopplaats zoeken. Een andere variant is ‘bliksemverstoppertje’, waarbij de kinderen maar 10-20 seconden krijgen om een verstopplekje te vinden.

4. Ballonnen oplaten

Geef elk kind een ballon en een kaartje. Laat de kinderen daar een tekeningetje op maken en duidelijk hun naam en adres op schrijven. Vervolgens worden de ballonnen gevuld met helium en laten jullie ze samen opstijgen. Wie weet waar de ballonnen worden gevonden.

5. Eten ruilen

Een van de leukste spelletjes waarmee kinderen een hele middag zoet zijn: eten ruilen. Verdeel de kinderen in kleine groepjes of tweetallen. Geef elk groepje iets mee, bijvoorbeeld een chocoladereep. Het is de bedoeling dat de kinderen bij mensen langs de deuren gaan en uitleggen dat ze hun eten moeten ruilen voor ander eten (liefst een beetje meer). Ze krijgen dus in ruil voor de chocoladereep iets anders mee, wat ze weer verder gaan ruilen. Uiteindelijk zullen de kinderen -hopelijk- met heel veel snoepgoed en lekkers terugkomen, wat dan eerlijk wordt verdeeld.

6. Spoorzoekertje

Je kunt zelf een mooi spoor uitzetten of een speurtocht maken met om de zoveel tijd een hint waar de kinderen heen moeten. Maar je kunt ze ook opdelen in twee teams en hen zelf spoorzoekertje laten spelen. Geef het eerste team een stuk stoepkrijt mee. Ze moeten om de zoveel tijd een pijl zetten, zodat het andere team hen kan vinden.

7. Tenen trappen

De kinderen gaan wijdbeens in een kring staan. Om de beurt mogen ze één voet verzetten, de andere blijft staan. Ze moeten proberen om andere kinderen op de tenen te trappen. Lukt dat, dan is het andere kind af. In een wat snellere variant van dit spel mag niet alleen degene die aan de beurt is een voet verzetten, maar ook een kind dat ‘aangevallen’ wordt.

8. Bootjes maken

Kinderen kunnen vrijwel overal bootjes van maken. Is er een sloot of vijver bij jou in de buurt? Dan laat je de kinderen bootjes maken van allerlei materialen. Laat de kinderen zelf uitzoeken wat ze gebruiken (takken, plankjes, kranten, bladeren) en er lekker mee spelen.

Binnen spelen

Is het vervelend weer of willen de kinderen niet meer buiten spelen? Natuurlijk zijn er ook leuke verjaardagsspelletjes voor binnen. Niet alleen voor meisjes, maar ook voor jongetjes. Wel een waarschuwing: zorg dat je vazen en schalen op veilige plaatsen staan!

Kinderen aan het knutselen
Knutselende kinderen via shutterstock.com

1. Kruiptikkertje

De naam zegt het al: het is een vorm van tikkertje, maar de kinderen moeten kruipen. Het levert erg veel lol op terwijl ze om stoelen en tafels heen aan het kruipen zijn.

2. Tenten bouwen

Natuurlijk kunnen kinderen buiten een tent bouwen, maar binnen is dat nog leuker! Ze kunnen lakens of dekens gebruiken, kussens van de bank, ze kunnen stoelen en tafels als steun gebruiken en er zijn veel verschillende mogelijkheden.

3. Knutselen

Meisjes kun je over het algemeen rustig aan het knutselen zetten. Zo kun je ze voordoen hoe je een armbandje moet knopen. Geef elk meisje genoeg wol of katoen en ze zijn een poos zoet. Ook met make-up of schmink kun je ze rustig hun gang laten gaan.

4. Bouwpakketten

Jongens zijn wat te ongedurig voor veel knutseldingen. Toch kun je ze wel vrij rustig houden door ze te voorzien van simpele bouwpakketjes. Auto’s, vliegtuigen of boten zijn altijd interessant om te bouwen.

5. Pompoenen uithollen

Heb je toevallig pompoenen? Laat de kinderen die dan uithollen. Ze zullen er een flinke bende van maken, maar het levert veel lol op. Is de pompoen uitgehold, dan kun je er een lampion van maken door er een paar gaten in te snijden. Of kinderen van 7-8 jaar al een scherp mes in de handen moeten krijgen is natuurlijk de vraag: misschien is het verstandiger als jij zelf de gaten erin maakt.

6. Overlopen

Overlopen is een tikspelletje dat je ook binnen kunt doen als er ruimte voor is. Je laat de kinderen oversteken van de ene kant van de ruimte naar de andere kant. Er is een tikker, die de kinderen alleen in het midden mag tikken. Om het moeilijker te maken kun je de kinderen elk een ander kind laten dragen bij het oversteken.

7. Spijkerpoepen

Hang bij elk kind een touwtje met een spijker om het middel, zodat de spijker ter hoogte van de billen hangt. Zet lege flessen neer, waar de kinderen zonder de handen te gebruiken de spijker in moeten laten zakken. Dit is moeilijker dan het lijkt!

8. Ballon trappen

Bind bij elk kind een ballon aan de enkel met een stukje touw. De kinderen moeten zonder hun handen te gebruiken zorgen dat de ballon klapt. Ook dit spelletje is moeilijker dan het lijkt en is bovendien erg komisch.

Spelletjes tijdens een verjaardagsfeestje

Een verjaardagsfeestje hoeft voor jou helemaal niet moeilijk te zijn. Ook thuis kun je geweldige spelletjes doen met de kinderen, waardoor ze een hartstikke leuke verjaardag hebben. Kinderen zijn snel tevreden! Tip: maak een lijstje van spelletjes die je wilt doen en haal er genoeg prijsjes voor. Je kunt zelf bepalen of alle kinderen wat krijgen of alleen de winnaar.

Heb je toch liever dat er een verjaardag wordt georganiseerd of dat jullie ergens naartoe gaan? Dan is het misschien iets voor jou om het artikel te lezen over de meest spectaculaire kinderfeestjes!

mm
Ik ben Judith Möhlmann, tekstschrijver en trotse moeder van Esther. Of het nu gaat over zwanger zijn, babyspulletjes kopen, het inrichten van babykamers of het maken van mooie dekentjes: alles rond het zwanger zijn en babies heeft mijn interesse. Naarmate Esther groter wordt, veranderen ook de dingen waar je mee te maken krijgt. Super leuk om daar lekker over te kunnen schrijven!

1 Comment

  1. Zelden zo’n stereotyp genderbevooroordeeld artikel gezien. Jongens houden van voetbal, meisjes van touwknopen… Wat is er veel opgedeeld in een jongens/meisjes versie! Ik hoop dat je van mij wil aannemen dat dat echt een grote hoop onzin is, en dat er net zo veel jongetjes van trefbal houden, dat meisjes ook niet de hele dag binnen willen zitten, dat jongens heerlijk kunnen knutselen en ik genoeg meisjes ken die van een bouwpakket houden. Je tips zijn leuk maar ik zou die scheiding echt loslaten, kinderen zijn kinderen en houden van kinderdingen, en jongens en meisjes onderling verschillen net zo veel van elkaar als jongens van meisjes!

Reageer